Povijest bolesti na 200 kubika papira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Staru zgradu Djelatnosti uha, grla i nosa bolnica mora hitno predati kampusu za potrebe studentske menze. A upravo u toj zgradi bila je pohranjena polovina ogromnog bolnickog arhiva koji se mora adekvatno pohraniti i sacuvati od propadanja, na što bolnicu obavezuje nova zakonska regulativa.

Dosad je sto kubika arhive pospremljeno u nove prostore, ali to je tek polovina posla. Uskoro im predstoji sredivanje i premještanje grade iz zgrada bivše interne i kirurgije.

Arhiv iz zgrade otorinolaringološkog odjela je deratiziran, dezinficiran, ocišcen od insekata, mehanicki isprašen te premješten u novoureden prostor iznad stare bolnicke kuhinje. Dio usluga za bolnicu je obavila specijalizirana tvrtka, za što je placeno 13.000 kuna.

Ukupno je dosad za arhiv utrošeno 160.000 kuna, a procjenjuje se da ce biti potrošeno još toliko, doznajemo na jucerašnjoj konferenciji za novinare od ravnatelja bolnice dr. Lemsa Jerina i šefa tehnicke službe Darija Franjula.



Arhivska grada u bolnici se gomila još od 1906., a samo u bolnici u Zagrebackoj ulici pohranjeno je oko 200 kubnih metara arhiva starijeg od trideset godina. Medicinsku dokumentaciju bolnica mora cuvati trajno, a ostalu na rok od tri do 11 godina. Posao su zapoceli prije tri godine kada su uredili prostor iznad bolnicke kuhinje u Zagrebackoj ulici, gdje se grada premješta.

Dio nemedicinske grade smiju uništiti, ali tek nakon odobrenja Pazinskog državnog arhiva. Tako bolnica kao ustanova druge kategorije arhiva mora prema zakonskim obavezama iz svojih sredstava namijenjenih za redovno poslovanje i lijecenje izdvajati i novac za posve drugu namjenu. Obimna arhivska grada nalazi se i u Mornarickoj bolnici od njenog postojanja pa sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeca.

Sredivanje tog dijela tek predstoji. Oba arhiva zasigurno pružaju mnoštvo vrijednih podataka, ali za ovu ustanovu ipak vrijede drugi prioriteti. Kada bi bolnica striktno provodila sve potrebne poslove arhiviranja spomenute obimne grade, što ukljucuje i elektronsku pohranu dokumenata, sve osoblje moglo bi se posvetiti samo povijesti umjesto lijecenju živih ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter