Povijest antifašizma vratiti u udžbenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dajemo podršku Kukuriku koaliciji - jednoglasno su iz Pazina porucili sa sjednice Predsjedništva Saveza antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije. Vjeruju da im upravo te stranke mogu pomoci u rješavanju problema koji ih muce. Uputili su poziv svima da izadu na izbore 4. prosinca. Antifašisticki borci vec znaju i koji ce im biti prvi potez nakon izbora. Tražit ce razgovor u Ministarstvu prosvjete da bi u školski program i udžbenike ušla i novija povijest, posebno ona NOR-a i antifašistickog pokreta. To su tražili i od aktualne HDZ-ove vlasti, ali bez uspjeha.

Bilo je govora i o slucaju hapšenja antifašista Josipa Boljkovca, što je nazvano presedanom u svjetskim razmjerima te je prozivan ministar policije Karamarko zbog, kako je receno, nasrtaja na antifašizam i na borce NOR-a. "Karamarko bi valjda htio dobiti Nobelovu nagradu za destrukciju antifašista u svijetu", rekao je Tomislav Ravnic, predsjednik županijske organizacije antifašistickih boraca i antifašista.

Receno je da je Boljkovac uhapšen bez cvrstih argumenata samo na bazi rekla-kazala. Zakljuceno je da ce se taj slucaj internacionalizirati i tražiti da se o njemu govori i na Svjetskoj federaciji veterana, kao i o revidiranju povijesti. Istaknuto je da se još uvijek ne zna gdje su grobovi dvije tisuce antifašistickih boraca NOR-a.

Brojne su primjedbe izrecene i na racun državnih vlasti i njihova nekorektnog odnosa prema borcima. Iznova je spomenuta i saborska deklaracija o antifašizmu koja se ne provodi. Kao pozitivno je spomenuto što je Istarska županija - nakon što su borci to tražili tri godine - donijela u rujnu deklaraciju kojom se rujanski dani 1943. proglašavaju dogadajima 20. stoljeca. Predstoji publiciranje te deklaracije, a akademik Petar Strcic je zainteresiran za pisanje predgovora jer smatra da je rijec o jako važnoj odluci.

Jedna od zadaca im je rad s mladim naraštajima jer ne samo da djeca nemaju znanje o NOR-u i antifašizmu, nego ni njihovi ucitelji.  (S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter