Povijesni skok prihoda TZ-a od milijun kuna

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Članovi Skupštine Turističke zajednice Buje na sastanku u hotelu Mulino prihvatili su rebalans ovogodišnjeg financijskog plana koji će prvi puta od ustanovljenja bujske Turističke zajednice prijeći milijun kuna. Iako svi ovogodišnji podaci niz sumirani, jasno je da će ovo biti rekordna godina i na bujskom području. Već je u devet mjeseci ostvareno 206.740 noćenja, što je 17 posto više od lani, a za isti postotak povećan je i broj dolazaka turista. U posljednja tri ovogodišnja mjeseca smanjen je broj dolazaka turista, kao i u drugim krajevima, pa će ukupni indeksi povećanja biti nešto manji, ali rekordi ostaju.

Tražene kuće ili vile s bazenima

- Najviše gostiju je bilo sa njemačkog, talijanskog, slovenskog i austrijskog tržišta, a po prvi puta su prag od pet posto prešli i gosti i Češke. Ostali gosti čine udio manji od pet posto, ali su u svakom slučaju to rezultati kojima smo izuzetno zadovoljni, nadajući se da ćemo iste rezultate i parametre ostvariti i iduće godine, prenio je članovima Skupštine direktor TZ Buje Valter Bassanese. Najviše gostiju bilo je smješteno u TN Kanegra i u privatnom smještaju, a naročito su bile tražene kuće ili vile s bazenima.

Rekordan ovogodišnji turistički promet donio je i financijske učinke veće od ovogodišnjeg plana, što je utvrđeno rebalansom. Tako će ukupni prihodi ove godine biti nešto iznad milijun kuna, što je odraz povećanja sredstava od turističke članarine, boravišne pristojbe i namjenskih prihoda na Danima grožđa (nagradne igre i sponzori) koji su išli preko računa Turističke zajednice. U rashodima je također došlo do promjena, odnosno povećanja u skladu s povećanjem prihoda.

U idućoj godini planiran je ukupan prihod u odnosu od 1.090.000 kuna, u čemu bi u najvećem dijelu sudjelovali prihodi od boravišne pristojbe (oko 700.000 kuna). U gradski proračun se prenosi 30 posto ukupnih prihoda od boravišne pristojbe, kao i ove godine. Utvrđen je i program rada TZ Buje u idućoj godini u kojemu je glavni cilj zadržavanje turističkog prometa na razini ove godine. Planom su predviđene manifestacije i druge aktivnosti koje bi trebale biti mamac za turiste, iako iduće godine praznici na važnijim emitivnim tržištima nisu „posloženi“ povoljno kao ove godine. Predviđeno je nekoliko novih manifestacija na području Buja, među njima i Wine & Wolk sredinom travnja u Momjanu s ciljem promocije momjanskog muškata, te triatlon u akvatoriju Kanegre.

Nužno predstavljanje izvan granica

Nastavit će se i utrka sportskih dronova koja je ove godine prvi put održana u Kanegri i izazvala vrlo pozitivne reakcije kao jedina takva manifestacija u tom dijelu Europe. U raspravi o ovogodišnjem planu iskazana je potreba unapređenja turističkih manifestacija na području Buja, s ciljem njihovog sadržajnog obogaćivanja kako bi privukle veći broj stranih turista koji bi boravili na tom području u hotelima i drugim smještajnim jedinicama. Istaknuto je da treba iskoristiti specifičnosti ovog područja koje će kroz manifestacije povećati i broj noćenja, odnosno iskoristiti položaj Buja kao destinacije uz granicu. Članovi skupštine su zaključili da se treba više predstavljati i izvan naših granica, posebno na tržištima u Italiji i bližim zemljama, te gastronomskim i drugim manifestacijama dovoditi goste i izvan glavne turističke sezone. Na skupštini je prihvaćeno izvješće Nadzornog odbora, a u sastavu Skupštine TZ Buje umjesto Joze Ponjavića sada je Alen Auguštin. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter