Povijesni muzej Istre predstavlja nove akvizicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povijesni muzej Istre ukljucio se u Tjedan istarskih muzeja predstavljanjem novih akvizicija iz svoga fundusa te vitrine mjeseca.

Vitrina mjeseca svojevrsna je najava projekta/izložbe "Prehrana i pribor za jelo iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije" koja ce se u koordinaciji istarskih muzeja održati dogodine, a tom je prigodom izloženo posude iz toga doba.

Medu novim akvizicijama do koje je muzej, kako veli ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac, došao zahvaljujuci pasioniranim kolekcionarima te antikvarnicama, najznacajnije djelo je "Slava vojvodine Kranjske" Janeza Vajkarda Valvasora.



- To je djelo važno za kulturu, povijest, geografiju i geologiju Istre, a sastoji se od cetiri dijela koja su podijeljena u 15 knjiga, s ukupno više od 3.000 stranica te 528 bakroreza. Napisano je 1689. godine, kazao je Kešac.

Izložen je i zemljovid Vincenza Marie Coronellija te Ptolomejeva karta Europe iz 1535. godine, zbog prikaza naših krajeva.

Tu je i dio pomorske opreme iz 18.-19. stoljeca koji se upotrebljavao na austrougarskim brodovima te kape željeznicara iz doba Austro-Ugarske. Nadalje, medu eksponatima je i damski toalet te gospodski štap s Brijuna. Fotografski aparat datira iz 1920. godine, a gramofon ima desetak godina više.



- Zanimljivi su i fotografski albumi iz razdoblja izmedu 19. i 20. stoljeca, kao i mlinac za kavu iz tog razdoblja koji je izradio Luigi Deak iz Pule.

Evo, jedan gospodin iz Gorskog kotara donio  nam je taj mlinac kada je vidio da na njemu piše Pula, kazao je ravnatelj isticuci da su od najnovijih akvizicija najvrednije Valvasorove knjige i Coronellijev zemljovid, kao i Ptolomejeva karta Europe.


Podijeli: Facebook Twiter