Povijesni kodovi BiH pretoceni u likovni izricaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povijesne i kulturne kodove Bosne i Hercegovine pretocene u likovni izricaj docarali su Sead i Halida Emric iz Bužima svojom izložbom slika, grafika i keramike otvorenom u ponedjeljak u prostorijama buzetskog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u starogradskoj jezgri.

Nakon Klagenfurta, Istanbula, Beca, Dohe, izložbu bracnog i umjetnickog para ugostio je i Buzet, a istarska premijera uvod je u Festival bošnjacke kulture koji ce se održati ove subote u Buzetu.

Neiscrpna inspiracija Seada i Halide Emric je kultura Bosne i Hercegovine, u svim segmentima, razlicitostima i povijesnim razdobljima, a posebno u srednjem vijeku, razdoblju, kako je rekao slikar i graficar Sead Emric, u kojem se na 60.000 nadgrobnih spomenika, stecaka, pismom bosancicom i raznim slikarskim motivima lova, viteških turnira, ratnih scena, ljiljana, uspjelo izgraditi posebnu likovnu patinu duhovnog stanja bosanskog covjeka u srednjem vijeku.



- Supruga i ja nastojimo kroz svoja udruženja u kojima djelujemo na državnom nivou u umjetnosti ocrtati duh mjesta i vremena u kojem živimo. Ne želimo raditi ni tradicionalne grafike ni tradicionalnu keramiku, naša djela temelje se na povijesnom razdoblju, ali odražavaju i duh vremena i zadržavaju moderni likovni kontekst, rekao je Emric, aktivni clan Udruženja likovnih umjetnika BiH, dok je njegova supruga clanica Udruženja primijenjenih umjetnika. Dobitnici su nekoliko nagrada na državnom nivou.

Keramikom se Emric pocela baviti prije šest godina na nagovor supruga, a kada je u privatnoj školi keramike u Zagrebu savladala kompliciranu i mukotrpnu tehnologiju njene izrade, osnovala je u Bužimu studio SerhatArt. Najdraža kolekcija inspirirana je nakitom posljednje bosanske kraljice Katarine.

Izložbu je otvorio buzetski gradonacelnik Valter Flego.

- Radovi dvoje umjetnika mogu se pogledati do kraja kolovoza i doprinos su turistickoj ponudi starogradske jezgre, rekao je predsjednik buzetskog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Muhamed Muratagic.


Podijeli: Facebook Twiter