Povijesne mijene kroz naraštaje dviju obitelji


Nedavno je svjetlo dana ugledala, za naše područje jedinstvena, genealoška monografija "Obitelj Dagostin-Dagostini iz Karojbe u Istri i njezina rodbina i obitelj Bubolić iz naselja Brdo – Kršan i njezina rodbina u povijesnim mijenama Istre" magistra ekonomskih znanosti i dugogodišnjeg dužnosnika i društveno-političkog djelatnika Marija Dagostina.

Kao osobni hommage precima dviju obitelji, ova je monumentalna knjiga, tiskana na punih 738 stranica, u prvom redu namijenjena potomcima dvaju obitelji. Međutim, ona je i mnogo više od toga, jer kroz prohujale godine, desetljeća, pa i vjekove, prateći zabilježene djeliće života davnih predaka, daje mnogo širu sliku društvenih mijena na istarskom poluotoku, sjevernom Jadranu, pa sve do današnje Hrvatske. Iz tih okrhnutih segmenata povijesnog mementa koje je autor pomno izvukao iz dostupnih starih spisa stvara se jedan nikad do kraja dovršeni mozaik jedne familijarne linije i njezinih brojnih članova, ali u svakom slučaju predstavlja i egzemplar života istarskih obitelji u proteklim stoljećima.

Knjiga vrlo bogato ilustrirana fotografijama, ali i mudrim mislima najvećih svjetskih mislilaca, može se podijeliti na tri glavna dijela: u prvom se dijelu daje široki pregled od nastanka svemira, života i čovjeka, do svih razvojnih civilizacijskih etapa koje su dovele do današnjice kakva jest, uključujući poseban i vrlo vrijedan prikaz povijesti Istre od najranijih dana, pa do dugog i bremenitog 20. stoljeća s posebnim naglaskom na socijalno i nacionalno oslobođenje tijekom NOB-a. Drugi, najobimniji dio knjige, koji se odnosi na familjarnu liniju Dagostin-Dagostini-Dagustin, prati nastanak od prve pisane pojave prezimena Dagostin u Istri u 12. stoljeću, a detaljno po naraštajima prateći nositelja grane obitelji od sredine 18. stoljeća, pa sve do današnjice. Pri tomu upravo autorovi preci postaju akteri, nositelji često bremenite životne priče, koja čitatelje vodi kroz stoljeća do današnjice. No, ni ovdje ne nedostaje znanstvene utemeljenosti s obzirom da autor pritom koristi sve dostupne znanstvene discipline uključujući onomastiku, toponomastiku, genealogiju, sociologiju, ekonomsku i crkvenu povijest posebice Motovuna, Karojbe i Pazina gdje se ovo prezime najviše ukorijenilo. Treći se dio na sličan način odnosi na povijest obitelji Bubolić iz Brda kraj Šušnjevice koja je jednim krakom rodbinski povezana s obitelji Dagostin.

Sadržaj ili struktura knjige ima svoje značajke i sastavnice koje polaze od općih do pojedinačnih dijelova ili cjelina, a sve ima poveznicu u obiteljima i njihovoj rodbini, rodbinskim odnosima, grananju, razvoju putem udaja i ženidbi po muškoj i ženskoj lozi i stalno uvećanje ili širenje obiteljskog i rodbinskog stabla. Sva ta kretanja u predočenom radu moguće je sagledavati kroz više područja, grana, ogranaka društvenih i prirodnih znanosti. Tako imamo genealoški, filozofski, povijesni, sociološki, nacionalni-narodnosni, državno-pravni, osloboditeljski, ekonomsko-razvojni, natalitetni, vjerski, stručno-znanstveni, etički, moralni, obrazovno-pedagoški, kulturološki, zavičajno-lingvistički aspekt, kao i čitav niz drugih sastavnica, koje život znače, kaže sam autor. Knjiga je strukturirana u 45 poglavlja i veoma veliki broj potpoglavlja, sadrži 39 tablica, 130 slika, dokumenata i isprava. Obrađeno je 67 rodočelnika prezimena obitelji, a ta prezimena nosi preko 300 obitelji i njihovog potomstva, zabilježeno je više od 1.000 imena, konzultirana 191 knjiga, a bilješki ima 458.

- Pisana je s velikom ljubavlju, željom i nakanom da upoznamo život, rad, trud, radosti, tugu, svakojake nedaće koje su pratile naše obitelji, te njihova životna postignuća, kaže je autor Mario Dagostin. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter