Povijesne ličnosti koje su obilježile naš grad

S lanjskog Pustolovnog ljeta
S lanjskog Pustolovnog ljeta

Monte Librić pripremio je i ove godine niz radionica koje djeci pružaju nezaboravno ljeto puno zabavnog, edukativnog i kvalitetnog sadržaja, te omogućuju vesele i drugačije ljetne praznike. Ovogodišnja tema su povijesne ličnosti koje su obilježile naš grad i koje je naš grad obilježio. Peto Pustolovno ljeto s Monte Librićem održavat će se od 29. lipnja do 31. srpnja u ciklusu od pet tjednih programa koji će se odvijati svakodnevno od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati.

Prepoznatljiv koncept

- Nastavljamo s našim, već prepoznatljivim konceptom pa će i ove godine sadržaj ljetnih radionica počivati na bogatom povijesnom nasljeđu grada Pule, koje je, zaista, neiscrpno vrelo neobičnih priča, mitova i legendi. Peto Pustolovno ljeto obilježit će tema "Povijesne ličnosti". Na zabavno-edukativan način istražit ćemo koje su to sve osobe zadužile 3.000 godina staru povijest Pule i to u različitim sferama društvenog života od literature, filma, kazališta, sporta, glazbe, arhitekture... Car August, Kralj Epulon, Pietro Ciscutti, Mate Balota, James Joyce, Antonio Smareglia, Enrico Trolis, von Trapp, admiral Tegetthoff, Mate Parlov, Alida Valli, Antonia Cenida, Paola Preradović, Noordung, Antun Motika, samo su neka od imena kojih ćemo se dotaknuti. Sadržaj će se obrađivati kronološki, od antičke Pule pa do suvremenosti i današnjeg trenutka u trajanju. U velikoj će mjeri biti zastupljena dramska pedagogija. Voditelji radionica utjelovit će tako neke od povijesnih ličnosti kroz različite scenske igre i performanse, a neće nedostajati ni filmskog programa. Zabavno i edukativno ispreplitat će se na vrlo prirodan način, bez strogih školskih pravila, veli direktorica i glavna organizatorica Monte Librića Slavica Ćurković.

- U ljetnim radionicama naglasak je upravo na onom "pustolovno". Znaju to već jako dobro naši stari polaznici i razlog je to zbog kojeg nam se svake godine iznova i vraćaju. Pustolovina je to puna zabave u kojoj djeca izražavaju vlastite kreativne potencijale, rješavaju zagonetne misterije i zagonetke, stječu nova znanja, razne vještine, ali i nova prijateljstva. Ove godine matično mjesto održavanja programa bit će Društveni kulturni centar, bivši Pionirski dom (Radićeva 24) u čijim će se prostorijama i vanjskom dvorištu održavati većina aktivnosti. Djeca na radionicama borave samostalno, a djeca s posebnim potrebama mogu boraviti i uz prisutnost odrasle osobe. Cijeli program vodit će dvije stručne edukatorice: Romina Cukon, učiteljica razredne nastave, i Hana Kolić, akademska kiparica, koje su na temu "Povijesne ličnosti" pripremile pregršt različitog sadržaja od kreativnih radionica do zanimljivih igara. Koncepcija radionica sastoji se od osnovne "priče dana" koju prati praktični, istraživački i terenski rad, veli Ćurković.

Autentične lokacije

Polaznici će zajedno s voditeljicama obilaziti i autentične lokacije. Planira se na primjer posjetiti kuća Antonia Smareglie, galerija Antuna Motike, kazalište Pietra Ciscuttija. Gosti već tradicionalnog programa "Čitam Pulu" (književni susreti s poznatim osobama iz svijeta literature koji svoju strast prema knjizi i čitanju, vlastita iskustva i nestašluke iz djetinjstva dijele s djecom kroz zabavan i zanimljiv razgovor) bit će Ivana Guljašević, Nikolina Vračar Manojlović, Hana Lukas Midžić, Rade Šerbedžija, Davor Mandić, Ivica Ivanišević...

Na Pustolovnom ljetu s Monte Librićem djeca istražuju zanimljivosti iz bogate povijesti grada, obilaze drevnu ostavštinu grada, muzeje i kulturne institucije, upoznaju običaje iz drevne prošlosti putem različitih radionica kostimografije i izrade predmeta iz svakodnevnog života, otkrivaju povijesne ličnosti, mitove i legende rješavaju zagonetne misterije, posjećuju aktualne izložbe i događaje u Puli, izražavaju se likovno, izrađuju 3D slikovnice, slušaju originalne interpretacije priča, gledaju filmske projekcije, sudjeluju u literarnom programu "Čitam Pulu", stječu nova prijateljstva… Program je namijenjen djeci od 6 do 12 godina, a sufinanciraju ga Grad Pula i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Informacije i rezervacije su moguće na telefon 222-865 i 099/555-2001, [email protected], radnim danima od 8 do 16 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter