Povijesna prilika za jedan pulski bend

Delta Blues Gang
Delta Blues Gang

Pulski Delta Blues Gang imao je bogatu koncertnu aktivnost, a u ožujku iduće godine očekuje ih nastup na Europskom blues natjecanju u Bruxellesu. Rade i na projektu "Blues in the school". Hrvatsku, a time i Istarsku županiju i Pulu, predstavit će na uglednom petom Europskom blues natjecanju (European Blues Challenge) koje će se od 12. do 15. ožujka iduće godine održati u Bruxellesu.

Jedinstveno iskustvo

Ovaj autorski blues sastav iz Pule imat će jedinstvenu priliku natjecati se s pobjednicima blues natjecanja iz 20 zemalja Europske unije, a nastupit će bendovi iz Njemačke, Španjolske, Norveške, Italije, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva... Prvi put u povijest jedan hrvatski bend i to baš iz Pule ima priliku nastupiti na ovom natjecanju. Tim povodom ovim putem upućuju zamolbu Gradu, Županiji i Turističkoj zajednici za pomoć oko financiranja puta i smještaja na EBC-u u Bruxellesu.

- To povijesna prilika za jedan pulski bend, a mi imamo velike ambicije na tom natjecanju, kaže Kristijan Kajtez koji je uz brata Aleksandra svirački i autorski motor sastava, a tu su i još bubnjar Livio Benčić i pjevačica Elizabeta Petric.

Nastup na EBC-u izborili su nakon pobjede na nacionalnom natjecanju u bluesu 2012. održanom u Splitu radi čega su prvo prošle godine nastupili u američkom Memphisu na svjetskom natjecanju, gdje su ušli u polufinale među 40 najboljih bendova na svijetu u vrlo oštroj konkurenciji i to je jedini put da je jedan hrvatski bend postigao takav uspjeh. Uspjeh postignut u Memphisu ulaskom u polufinale je lansirao bend koji je u travnju ove godine objavio treći album "American Mile" za izdavačku kuću Spona, Digital Inc. iz Zagreba. Objavljivanje je popraćeno spotom za singl "Southern Queen" koji je producirao Bojan Prusac, a režirala Ivana Hrelja.

Brojni nastupi

U sklopu regionalne "American Mile turneje 2014" novi album su promovirali na više od 20 koncerata, uglavnom na međunarodnim jazz i blues festivalima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, gdje su na nekoliko festivala nastupili kao glavni izvođači i opravdali tu ulogu na najbolji mogući način ovacijama publike i na oduševljenje organizatora festivala. Zanimljiv je i podatak da će koncertnom turnejom u regiji do kraja godine bend napraviti više od 8.500 km i svirati ponovno u Srbiji, i to na uglednom internacionalnom festivalu u Kikindi uz gitarskog čarobnjaka Vlatka Stefanovskog i trenutno najboljeg blues benda iz Srbije Texas Flood Beograd. To ih čini trenutno najaktivnijim hrvatskim blues bendom, a već imaju pozive za nastupe iduće godine, što je tim zanimljivije kada se zna da se radi o autorskom bendu. Spremaju i novi album koji bi željeli objaviti za stranog izdavača.

Zbog pobjede na Croatian Blues Challengeu i prolaska u polufinale International Blues Challengea u Memphisu, u pulskom Rock Caffeu je u studenom prošle godine održano nacionalno natjecanje u bluesu.

Također, u želji da popularizira blues kulturu u sredini iz koje dolazi, bend je u travnju ove godine pokrenuo projekt "Blues In The School" te uz podršku grada Pule i medijskih pokrovitelja održao pro bono radionicu bluesa u OŠ Stoja pred sto prijavljenih učenika i podijelio im uvjerenja o sudjelovanju kao dio dopunske nastave glazbenog odgoja. Time se Pula svrstala uz Zagreb kao drugi grad u Hrvatskoj u kojem je održan projekt "Blues In The School" u osnovnim školama te postala dio Europskog projekta koji egzistira punih 15 godina u vodećim europskim zemljama i šire. U prosincu ovakva će radionica održati u OŠ Veli Vrh. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter