Povijesna odluka UN-a: Palestini poseban status

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je izglasala prijedlog rezolucije kojom se Palestini priznaje status promatračke države nečlanice UN-a što predstavlja povijesni trenutak za Palestince.

Od 193 članice UN-a "za" je glasovalo njih 138, protiv je bilo devet a suzdržana je bila 41. članica.

Palestina je stekla novi međunarodni položaj te je dosadašnji status stalne promatračke misije Palestine promijenila iz "entiteta" u "promatračku državu nečlanicu", poput Vatikana. 

Hrvatska je ranije najavila da će na glasanju u Općoj skupštini UN-a biti suzdržana jer "države članice Europske unije nisu postigle zajednički stav vezan uz glasanje o rezoluciji u Ujedinjenim narodima". Tom je prilikom hrvatska diplomacija također poručila da "Republika Hrvatska u potpunosti podupire načelo dviju država kao rješenje koje će biti postignuto kroz pregovore, a koje će u svojim temeljima imati pravo Izraela na život u miru i sigurnosti te pravo Palestinaca na vlastitu državu".

Iz Bruxellesa su uoči glasanja poručili  da nije stvar EU-a kako će pojedine države glasati. Jedan od glasnogovornika Europske komisije Michael Mann tom je prilikom objavio da je europska dvadesetsedmorka usuglasila zajedničko stajalište koji potpisuje visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Sveobuhvatan ispregovarani mir, koji je od presudnog interesa za Europsku uniju, kao i za sve strane u regiji, može i mora biti postignut na bazi dviju država, Izraela i Palestine, u dogovorenim granicama i mirnom i sigurnom suživotu. Gledajući unaprijed nakon današnjeg glasanja važno je za sve strane i aktere da rade na rješavanju konflikta s novim ciljem i bez odgode",  pročitao je Mann zajedničko stajalište EU-a.         

Prije ovog izglasavanja, palestinski teritorij kao suverenu državu bile su priznale 132 zemlje.

Nakon što je Palestini u UN-u dodijeljen status "promatračke države nečlanice" moći će se obratiti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u svezi s izraelsko-palestinskim sukobom. Naime, Međunarodni kazneni sud (ICC) sa sjedištem u Den Haagu nadležan je goniti osobe optužene za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine od 1. srpnja 2002., kada je na snagu stupio osnivački dokument suda, Rimski statut.  

Palestinci slave na Zapadnoj obali i Gazi

Tisuće Palestinaca iz različitih političkih grupacija slavile su na ulicama Zapadne obale status promatračke države nečlanice UN-a što predstavlja povijesni trenutak za Palestince, javlja AFP.

Nakon glasanja u Općoj skupštini UN-a, uslijedilo je veliko slavlje u Ramalaha, Hebronu, Nablusu i drugim gradovima Zapadne obale, ali i u Gazi gdje su odjekivali pucnji u zrak. Palestinski dužnosnici prekinuli su održavanje nastave u školama, dok su uposlenici u javnoj upravi radili pola radnog vremena. Na ulicama Ramallaha, sjedišta palestinske vlade, policija je morala blokirati puteve u samom središtu grada, dok su tisuće ljudi slavile sa zastavama i vatrometom. Reuters javlja da su u Bethlehemu zvonila crkvena zvona u čast ishoda glasovanja u UN-u, dok se u Gazi zbilo dotad nepojmljiv slučaj da su pripadnici suprostavljenih Hamasa i Fataha zajedno slavili stjecanje statusa nečlanice-promatrača.

"Hamas podržava bilo koju političku akciju koja vodi ka ostvarenju palestinske države", kazao je vođa Hamasa Ismail Haniya. (Hina/Reuters/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter