Povijesna berba medalja istarskih učenika

Izrada domaće pašte
Izrada domaće pašte

U Vinkovcima su početkom mjeseca završena državna prvenstva školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske za školsku godinu 2016./2017. Na završnim natjecanjima državnih prvenstva sudjelovalo je 14 škola Istarske županije, od toga pet srednjih i devet osnovnih škola, koji su u ukupnoj konkurenciji 7.958 učenika iz cijele Hrvatske ostvarili povijesni uspjeh. Kao nikad do sada istarski su se učenici okitili medaljama. Pet zlatnih, tri srebrne i tri brončane medalje istarski učenici uzeli su u sportovima bogate tradicije: atletici, badmintonu, krosu, malom nogometu, odbojci, rukometu i stolnom tenisu.

Odličan, sjedi +5

Samo ocjenu odličan, ako ne i s predznakom +, može dobiti nastup istarskih srednjoškolaca na državnom prvenstvu. Po općoj ocjeni nastup istarskih srednjoškolaca na državnom prvenstvu bit će zapamćen kao najuspješniji otkad sudjeluju na državnim prvenstvima. Po osvojenim medaljama istarski srednjoškolci zauzeli su drugo mjesto u državi s tri zlata, dva srebra i dvije bronce koje su uzeli u atletici, badmintonu, krosu, odbojci i stolnom tenisu, što je dvije medalje više nego u školskoj godini 2015./16. Najboljima u državi postale su tako pulske gimnazijalke u atletici, odbojkaši Zvane Črnje Rovinj te malonogometaši pulske Š.T.U.T. Srebro je, pak, pripalo odbojkašicama škole Mate Balota i stolnotenisačima pulske Tehničke škole, dok su gimnazijalke u krosu ulovile broncu, medalju jednakog sjaja kao i njihovi školski kolege u badmintonu. Usto, učenici Gimnazije bili su u krosu peti, a ŠTUT-a u atletici osmi. Pritom su učenici ŠTUT-a, Zvane Črnje, te Tehnička škola osigurali vize za Svjetska prvenstva srednjih škola.

Po jedno zlato, srebro i broncu, pak, osvojili su istarski osnovnoškolci. Učenice pazinske Vladimira Nazora najbolje su se pokazale u krosu, a srebro su osvojile u atletici. Dječaci OŠ Mate Balota iz Buja u rukometu su stigli do bronce, dok su četvrta mjesta na državnim prvenstvima osvajale učenice OŠ Veli Vrh u badmintonu, učenici OŠ Vladimira Nazora Pazin u malom nogometu te učenici OŠ Jurja Dobrile Rovinj u plivanju. Košarkaši OŠ Vidikovac bili su peti, njihove kolegice iz škole šeste u plivanju, kao i učenici OŠ Veruda u šahu. Dječaci OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, pak, u atletici su bili sedmi, a u krosu osmi, dok su boje Istre u gimnastici branili učenici i učenice OŠ Marije i Line Umag.

Pet medalja osnovnoškolaca

No, tu nije bio kraj žetvi istarskih medalja na školskim državnim prvenstvima. I u konkurenciji 5. i 6. razreda briljirali su učenici s poluotoka, točnije najvećeg istarskog grada. Tako su učenici pulske Osnovne škole Vidikovac prvi prošli ciljem na državnom prvenstvu u krosu, dok su djevojčice pulske Osnovne škole Veruda osvojile srebrnu medalju na državnom prvenstvu u odbojci. Učenice Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminj, pak, u krosu su osvojile 13. mjesto.

Igram, pišem, lajkam

Školski sportski savez Istarske županije provodi projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza "Igram, pišem, lajkam" s ciljem popularizacije školskog sporta među učenicima, promocije školskih sportskih natjecanja, uključivanje učenika u školske sportske aktivnosti, edukacije učenika/novinara i obrazovanja putem sporta. Zadaće su učenika novinara napisati izvještaj s natjecanja, rezultate natjecanja, fotografirati natjecanje, u roku tri dana predati izvještaj s pratećim materijalima putem web forme za predaju izvještaja i navesti "play of the day" s natjecanja. Najbolji učenici novinari nagrađeni su sudjelovanje na završnici državnog prvenstva Republike Hrvatske u Poreču i Vinkovcima, a upravo je učenica Tea Radović iz žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana nagrađena sudjelovanjem na završnici državnog prvenstva u Vinkovcima početkom ovog mjeseca. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter