Povezati poduzetnike i financijere

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i inovacija bila je tema današnjeg predavanja u Istarskoj razvojnoj agenciji (Ida) u kojem su, u sklopu obilježavanja Europskog tjedan malog i srednjeg poduzetništva, sudjelovali predstavnici Ide, HBOR-a, Obrtničke komore Istarske županije, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO).

Tjedan poduzetništva obilježava se u organizaciji Ide i FET-a "Dr. Mijo Mirković" nizom besplatnih radionica i panela na kojima različiti stručnjaci promoviraju poduzetničku kulturu, osobito među mladima. Ujedno se poduzetnici informiraju o podršci koju im pružaju institucije i organizacije na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Tamara Kiršić, stručna savjetnica u Idi, u uvodu je podsjetila da ova agencija u suradnji s pulskim sveučilištem sudjeluje u  europskom projektu Smart Inno, u sklopu kojeg je u svibnju u Puli otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacije. U sklopu ovog projekta obilježava se i Tjedan poduzetništva čiji je cilj promovirati inovacije u poduzetništvu, i to uz pomoć potpornih institucija, poput Ide, HBOR-a i BICRO-a.

Robert Zenzerović, prodekan FET-a, istaknuo je znanstvenu konferenciju u Puli  na kojoj su se povezali potencijalni poduzetnici s financijerima.

- Na Fakultetu intenzivno promoviramo poduzetništvo. Formirali smo studentski poduzetnički inkubator u kojima studente obučavaju profesori - mentori. Pozivam vas da se povežete sa studentima koji imaju ideje, poručio je Zenzerović.

Cinzia Zubin, voditeljica pulskog ureda HBOR-a, predstavila je povoljne kreditne linije kojima se potiče malo i srednje, ali i inovativno poduzetništvo. Poduzetnicima je na raspolaganju ukupno 30 kreditnih linija, a uz pomoć 90 milijardi kuna dosad su realizirane 43 tisuće pojedinačnih ulaganja. Osim kredita, u HBOR-u je moguće dobiti i informacije o potpornim institucijama, ali i aktualnim natječajima europskih fondova, rekla je Zubin.

Predstavila je programe namijenjene ciljanim skupinama: početnicima, mladima i poduzetnicama te inovatorima. Kreditiraju se osnovna te dio obrtnih sredstava, do 100 posto predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a, uz kamatnu stopu od dva posto,  te rok otplate od 12 do 14 godina.

Tajnik OKIŽ-a Eros Sorić predstavio je rad ove institucije koja svom članstvu pruža savjetodavne usluge te informacije o novostima u zakonodavstvu. Napomenuo je da se mnogi obrtnici javljaju za pomoć kada je već kasno, poručivši im da se raspitaju prije nego što donesu važan korak u poslovanju. Pohvalio je ribarski najaktivnije cehove: ribarski i ugostiteljski.

O promicanju i razvoju primjene intelektualnog vlasništva govorila je Tanja Milović, voditeljica samostalne službe za izobrazbu, promicanje i razvoj primjene intelektualnog vlasništva. Hrvoje Meštrić, voditelj Službe za podršku inovacijama HAMAG-a, predstavio je Program provjere inovativnog koncepta za znanstvenike i istraživače (PoC). Uz pomoć ovog programa inovativne tvrtke mogu provjeriti i potvrditi komercijalnu primjenu istraživačkih rezultata i uspostaviti odgovarajuću strategiju za nastavak komercijalizacije. BICRO u suradnji s Metrisom pokriva i do 70 posto ukupnih troškova najbolje ocijenjenih projekata. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter