Povezat će se izvori u dolinama Mirne i Raše

Viktor Svetić
Viktor Svetić

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine Istarske županije usvojen je proračun za 2018. godinu u iznosu od 1,320 milijardi kuna, od čega je "čisti" županijski proračun 221 milijun kuna odnosno 16,8 posto, a 1,098 milijardi kuna sredstva su proračunskih korisnika. Nakon prvog čitanja prijedloga proračuna na prošloj sjednici, zaprimljeno je 27 amandmana.

- Sve smo amandmane sustavno analizirali i nastojali prihvatiti ono što je realno, rekao je na sjednici župan Valter Flego ističući kako je s prihvaćenih desetak amandmana preraspodijeljeno ukupno 1,395 milijuna proračunskih kuna. Prihvaćeni se amandmani odnose na povećanje sredstava planiranih za učenje o programiranju u osnovnim i srednjim školama; za sportske programe mlađih uzrasta i invalidnih osoba; za potpore turističkim manifestacijama; za nabavu vozila Dnevnog rehabilitacijskog centra Veruda; za proširenje pružanja usluge pomoći u kući; za aktivnosti pulskog Sveučilišta; za mrtvozorničku službu; a amandman za povećanje potpore pulskom azilu za napuštene životinje prihvaćen je na način da je dodatnih 70.000 osigurano u obliku interventnih sredstava kojima se može pomoći bilo kojem istarskom azilu.

Od neprihvaćenih amandmana neki su odbačeni zato jer se dupliraju, neki jer "preskaču" proceduru elaborata i studija isplativosti (primjerice za osnivanje simfonijskog orkestra u Puli), neki zato jer su te djelatnosti pokrivene drugim izvorima ili se za njih računa na sredstva iz europskih fondova, a neki jer se njima traže prevelika, zasad nedostupna sredstva (besplatan topli obrok u svim osnovnim školama).

Antolovićev oproštaj pred mirovinu

Vijećnicima je predstavljen prijedlog Novelacije vodoopskrbnog plana Istarske županije do 2030. godine, kojeg su po narudžbi Hrvatskih voda izradile tvrtke Hidroprojekt-ING iz Zagreba i Hidro-expert iz Rijeke. Na ovom se dokumentu radilo godinu i pol, u suradnji sa svim bitnim dionicima iz Istre, rekao je Darko Dobrović iz Hrvatskih voda najavljujući prezentaciju koju je zatim održao Bariša Matković iz riječkog Hidro-experta. Najvažnije vodoopskrbne investicije u narednih četvrt stoljeća odnosit će se na stabiliziranje i povećanje sigurnosti vodoopskrbne mreže tako što će se međusobno povezati izvorišta u dolini Mirne i u dolini Raše. Vrijednost svih planiranih zahvata zajedno iznosi 1,150 milijardi kuna, a odgovarajući na vijećničku primjedbu da su to "veliki novci", županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Milan Antolović rekao je da taj iznos "zvuči" sasvim razumno kada se rasporedi na razdoblje od 13 godina, i kada se uvaži da se većinu sredstava računa dobiti iz europskih fondova, Hrvatskih voda, Programa ruralnog razvoja te programa vezanih uz energetiku, zaštitu okoliša i slično. Antolović je također podsjetio da je u zadnjih 20 godina u istarsku vodoopskrbu uložena milijarda kuna, a plod tih ulaganja je uz ostalo i jezero Butoniga, koje je 2012. godine spasilo Istru od redukcija vode. Završetak rasprave o ovoj vodoopskrbnoj temi pročelnik Antolović iskoristio je da se svima zahvali na suradnji budući da od Nove godine odlazi u mirovinu, pa je ovo bio njegov zadnji javni istup pred županijskim vijećnicima. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter