Povetice na online slastičarskom vodiču po Istri

Uljanik je gradio kočarice za Ruse (M. ANGELINI)
Uljanik je gradio kočarice za Ruse (M. ANGELINI)

U Vižinadi je održana prva izložba istarskih slastica "Slatka zemljo Istro mila", zapravo radi se o istoimenom projektu kojeg vodi Davor Ban iz porečke Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića u partnerstvu s Gimnazijom i strukovnom školom Juraj Dobrile iz Pazina. Prva izložba istarskih slastica bila je posvećena poveticama, a izložili su ih učenici Gospodarske škole iz Buja, Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu "Lipa" iz Pule i Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča. Njihove je povetice ocjenjivalo stručno  povjerenstvo u sastavu Gordana Bottezar, Rita Ritossa, Claudia Pilato i Tanja Božić. One nisu imale lak posao jer su ocjenjivale tradicionalne povetice, pripremljene po starinskom receptu, ali i inovativne povetice u čijoj su pripremi budući slastičari i kuhari koristili neke namirnice koje nisu karakteristične u pripremi povetice. Nakon pomnog kušanja nagradu za tradicijsku poveticu dodijelile su učenicama Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča, a za inovativnu poviticu učenicama Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja.

Cilj ovog projekta je, kako je rako Ban, prikupiti recepte za online slastičarski vodič po Istri. Njime će zainteresirani korištenjem svojih mobilnih uređaja i tableta moći pretraživati recepte po mjestu i izvoru recepta, po dominantnim namirnicama, po godišnjim dobima najčešće pripreme, prigodi u kojoj se određena slastice služe i slično. Uz to vodič će uključivati najpoznatije istarske slastičarnice, a poveznica za sve to bit će projekt Općine Vižinada Centar za posjetitelje "Okusi prošlosti" financiran bespovratnim sredstvima Ministarstva turizma RH s ciljem oživljavanja kulturno povijesnog nasljeđa ovog kraja. Budući da se u Vižinadi već 20 godina za redom održava manifestacija "Slatka Istra" u kojoj sudjeluju proizvođači, bolje rečeno domaćice s tradicijskim slasticama iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre ovim će se projektom i ta manifestacija podići na višu razinu.

Prva izložba povetica u sklopu projekta "Slatka zemljo Istro mila" polučila je izvanredne rezultate, stoga, kako je sudionicima poručio općinski načelnik Marko Ferenac, očekuje se njihovo sudjelovanje na slijedećoj "Slatkoj Istri" koja sa svake godine sredinom kolovoza održava u Vižinadi. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter