Povelja o suradnji i primjeri dobre prakse


Predstavnici LAG-a Središnja Istra kao domaćini i nositelji projekta, te njihovi partneri iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Češke, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke u petak su potpisali u Pazinu Povelju o suradnji, što je bio svečani završni čin trodnevnog pazinskog sastanka sudionika projekta LAG's4EU, u kojemu sudjeluje ukupno 18 partnera iz 9 zemalja.

Ovaj međunarodni projekt financiran je iz programa Europa za građane, a u svom dvogodišnjem trajanju njegovi će sudionici kroz devet planiranih sastanaka, svaku put kod drugog partnera, razmjenjivati primjere dobre prakse iz područja lokalnog razvoja, zaštite i revitalizacije kulturne baštine, te korištenja potpora iz europskih fondova.

Pazinci su projektnim partnerima tijekom minula tri dana pokazali pazinski Kaštel i tamo im predstavili projekt ARCHEOS koji je dijelom bio usmjeren upravo na revitalizaciju ovog drevnog pazinskog spomenika, a kao primjer građanske participacije u kreiranju javnih politika predstavljen im je projekt "Pazi(n) proračun!".

Gosti su se aktivno uključili i u radionice i programe održavane u isto vrijeme u sklopu pazinskog TradInEtno festivala, upoznajući se s istarskom tradicijskom glazbom i instrumentima, i okušavši se u plesanju tradicijskih istarskih plesova "na tavolac".

Nakon svečanog potpisivanja Povelje o suradnji, kojom sudionici projekta LAG's4EU izražavaju namjeru trajne i raznolike suradnje, pazinski "meeting" završen je konferencijom za novinare na kojoj su ocjenu trodnevnog radnog druženja dali Tamara Legović iz LAG-a Središnja Istra i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić kao predsjednik ovog LAG-a, te Aleksandra Gradišek iz Razvojnog centra Srce Slovenije i Josip Bule iz Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu iz Mostara.

Gosti su se zahvalili domaćinima što su im u svega tri dana "saželi sve što Istra i Pazin mogu ponuditi", a Josip Bule je sve sudionike projekta pozvao na sljedeći sastanak koji će se održati u Mostaru u travnju 2016. godine. Kao iznenađenje za kraj, sudionicima projekta LAG's4EU u predvorju Spomen doma polaznici radionice tradicijske glazbe TradInEtno festivala odsvirali su Odu radosti - na tradicijskim instrumentima. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter