Povelja o bratimljenju simbolizira brisanje granica

Potpisali povelju; Slavko Vižintin i Loredana Krbavčić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Potpisali povelju; Slavko Vižintin i Loredana Krbavčić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Poveljom o bratimljenju između Območne obrtno - podjetniške zbornice Kopra i Udruženja obrtnika Buzet koju su na svečanosti u Kopru potpisali predsjednik koparskog udruženja Slavko Vižintin i predsjednica buzetskog udruženja Loredana Krbavčić, formalizirana je dugogodišnja suradnja koja između obrtnika Kopra i Buzeta traje već tridesetak godina.

- Povezivanje je usmjereno u unaprjeđenje razvoja udruženja na gospodarskom, društvenom i socijalnom području, te razvoju odnosa među gospodarskim subjektima i pojedincima. Povelju o bratimljenju potpisujemo s opredjeljenjem da ćemo zajedno razvijati i produbljivati međusobne veze i zajedničku suradnju, te time ostvariti čvrst partnerski odnos u našom pograničnom i zajedničkom europskom prostoru, poručili su Vižintin i Krbavčić.

Ukupno tri desetljeća suradnje

Obrtnička suradnja započela je prije tri desetljeća. Brojni koparski obrtnici pretežito proizvodnih i prijevozničkih djelatnosti kao i građevinske mehanizacije izabrali su Buzet kao mjesto gdje će registrirati svoj obrt. Potpredsjednik buzetskog Udruženja obrtnika Igor Božić podsjetio je da je da je Buzet tada spadao u nerazvijena područja pa je stimulativnom poreznom politikom pokušao privući nove obrtnike.

- Mnogi obrtnici iz Slovenije tada su zahvaljujući nižim porezima iskoristili tu mogućnost. Zanimljivo je spomenuti da su prva dva obrtnika u bivšoj Jugoslaviji kojima je država dozvolila da zaposle više od 20 radnika bili iz Buzeta. To su bili pokojni Rado Kovič koji je imao radionicu za preradu plastičnih masa i pokojni Ivan Akrapovič također prerađivač plastike. Ivan Akrapovič otac je u svjetski razmjerima poznatog slovenskog poduzetnika Igora Akrapoviča, a Ivanov obrt preuzeo je njegov unuk koji i danas uspješno posluje u Buzetu, istaknuo je Božić. Naglasio je također da je zahvaljujući takvim okolnostima profitiralo i buzetsko udruženje jer su svi ti obrtnici bili članovi i plaćali članarinu. Udruženje je tada brojalo 440 članova. Raspadom Jugoslavije ta je brojka značajno smanjena tako da danas buzetsko udruženje ima oko 260 članova.

Europa bez bodljikavih žica

- Potpisivanje povelje o bratimljenju je korak kojima dva udruženja žele učvrstiti daljnju suradnju u ovom dijelu Europe. One Europe u kojoj se slobodno regionalno povezuju i u kojoj neće biti granica, bodljikavih žica niti zidova. Upravo to simbolizira potpisivanje povelje o bratimljenju. Brisanje granica. Onih granica koje među ljudima postavlja politika. Prije svega brisanje granica u glavama. Obrtnici Kopra i Buzeta su napravili veliki korak i pokazali drugima kakav mora biti duh suradnje u 21. stoljeću, istaknuo je potpredsjednik koparskog udruženja Sergio Pintar.

- Kopar i Buzet već desetljećima spajaju neraskidive veze, poručio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić te izrazio zadovoljstvo što su i obrtnici krenuli putem gradova Buzeta i Kopra koji su zbratimljeni od 1987. godine.

Svečanoj skupštini Območne obrtno - podjetniške zbornice Kopra prisustvovali su; potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca te počasni doživotni predsjednik Udruženja obrtnika Buzet Klaudio Marinac. U Kopar su stigli i predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger, predsjednica Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić te predsjednik Udruženja obrtnika Stubica Nenad Kučiš, kao predstavnici obrtničkih udruženja koji su zbratimljeni ili su prijatelji s buzetskim udruženjem, a preko kojeg su uspostavili suradnju i s koparskim. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter