Povelja 30. april Marijanu Babiću i Istarskim supermarketima

Marijan Babić i Ivica Milotić
Marijan Babić i Ivica Milotić

Poreč je jučer proslavio Dan grada u spomen na 30. travnja prije 72 godine kada je Poreč oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Svečana sjednica Gradskoga vijeća održana je u gradskom kazalištu pred brojnim visokim uzvanicima, među kojima su bili župan Valter Flego i predstavnici istarskih gradova, općina, gospodarstva i mnogih društvenih, državnih i vjerskih institucija. Prije sjednice delegacija vijećnika i predstavnika antifašističkih boraca i sudionika 
Domovinskog rata položila je vijence na spomenik palim borcima Poreštine pokraj gradske palače te na onom u spomen Ani Guštin u selu Radmani.
 
Nova kanalizacija i zaobilaznica grada
 
Na sjednici su, kao najsvečaniji trenutak, dodijeljene najvažnije gradske nagrade - Povelje 30. april obrtniku Marijanu Babiću i trgovačkom društvu Istarski supermarketi, tj. njegovu direktoru Ivici Milotiću, dok su zahvalnice uručene treneru Hrvačkog kluba Petru Orloviću, čelniku Društva Josip Broz Tito Mariju Ljubešiću i ženskoj vokalnoj skupini Le Parentine.
 
- Ponosni na svoj grad, na njegovu povijest, tradiciju, sklad i ljepotu, na ovaj dan zahvaljujemo generacijama sugrađana koji su svoja znanja i rad utkali u povijest našeg grada, koji su ga gradili, čuvali i voljeli. Zahvaljujući svima njima, imamo privilegij živjeti u gradu po mjeri čovjeka poznatom po ljepoti, kulturi, toleranciji i ljudskoj toplini, rekao je u svom govoru gradonačelnik Edi Štifanić na kraju svog 12-togodišnjeg mandata.
 
U prigodnom je nanizao mnogobrojne realizirane investicije, kao što je nedavno puštanje u promet gotovo osam kilometara duge porečke zaobilaznice, završetak izgradnje nove i rekonstrukcije postojeće kanalizacijske mreže u 28 naselja ukupne dužine 84 kilometara.
 
Grad kupuje novo vozilo za Hitnu
 
Izgrađene su 32 nove i rekonstruirano još 50 crpnih stanica, u vrijednosti većoj od 123 milijuna kuna. Krajem godine dovršena je kanalizacijska mreža podsustava Baderna s naseljem Štifanići, nedavno je izgrađen glavni kolektor javne odvodnje Fuškulin-Mugeba a gradi se i kolektor Žbandaj-Baderna. Ono najvažnije upravo se događa, rekao je Štifanić, a to je početak gradnje škola u Finidi i Žbandaju s dvoranama, što će omogućiti jednosmjenski rad svih školaraca. 
Najavio je, također, stavljanje u punu funkciju servisne zone Facinka u kojoj uskoro počinje izgradnja retail parka s poznatim svjetskim modnim markama i prvog restorana Mcdonalds, skoro otvaranje novih sadržaja u robnoj kući Riva Mall i brojne investicije u turističkom sektoru, a što će sve značajno povećati zaposlenost i produžiti sezonu. Najavio je i kupnju novog vozila za Hitnu pomoć, osiguravanje stana za liječnike, financiranje specijalizacije te niz drugih projekata.
 
- Kad se sjetim što smo sve zajedno prošli i koliko toga smo postigli, radostan sam i ponosan, zaključio je Štifanić praćen dugim pljeskom publike.
 
Poreč je perjanica hrvatskog turizma
 
Prije njega 72. rođendan svom gradu čestitao je predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, podsjetivši na događaje krajem travnja 1945. godine kada su snage Jugoslavenske armije s istarskim bataljunima započele oslobađati Istru. Prigodan govor na talijanskom jeziku održala je dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović. 
Župan Flego čestitao je Porečanima Dan grada i podsjetio na niz uspjeha, kao što su najsuvremeniji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, gradnju škola, dvorana i zaobilaznica.
 
- Poreč je perjanica hrvatskog turizma, moderan europski grad koji ne zaboravlja svoje temeljne vrijednosti i koji je stvorio visok društveni standard, pohvalio je Porečane župan Flego.
 
U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su mješoviti zbor Joakim Rakovac, učenici harmonike Umjetničke škole Poreč Chiara Janko i Lorenzo Palman, te srednjoškolac Fabio Struja koji je interpretirao stihove Drage Orlića. (T. KOCIJANČIĆ)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter