Povećavaju se štete od divljači u prometu

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

-Štete od divljači su realnost, a jedan od načina smanjenja takvih šteta je povećanje kvote za odstrel divljači, istaknuo je Ivica Mandić, saborski zastupnik HNS-a i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu na preksinoćnjoj konferenciji za novinare u Društvenom domu u Sv. Duhu, održanoj uoči tribine na kojoj je bilo govora o štetama u poljoprivredi od divljači i elementarnih nepogoda.

Velike štete na Buzeštini

Javna tribina održana je u organizaciji županijskog i buzetskog HNS-a te HNS-ovog ogranka Štrped, stoga što na buzetskom području, posebice području Mjesnog odbora Štrped mještani trpe velike štete od divljači, posebno od divljih svinja, a o čemu su buzetski HNS-ovi vijećnici više puta ukazivali i na Gradskom vijeću, kako je to uvodno istaknuo predsjednik buzetskog HNS-a Vlatko Mrvoš. Presici su bili nazočni predsjednik istarskog HNS-a Zvonko Liović i predsjednik HNS-ovog ogranka Štrped Senad Flego.

Zahvaljujući mjerama koje poduzimaju lovačka društva te se štete, pogotovo kada je riječ od divljim svinjama, na neki način ipak nastoje staviti pod kontrolu. Međutim riječ je o divljači koja se jako razmnožava jer u prirodi nema svog predatora.

- U slučaju povećanih šteta od divljih svinja, kvota odstrela može se po lovno gospodarskoj osnovi povećati za 50 posto bez ikakvih problema. Ukoliko se želi dobiti odobrenje za noćni lov na divlje svinje, trebaju posebne dozvole, ali ne više od Ministarstva poljoprivrede, Odjela za lovstvo već od Ministarstva zaštite okoliša i prirode, naglasio je Mandić. Rekao je također da se povećavaju štete u prometu, što ne znači da ih je manje u poljoprivredi nego da se broj poljoprivrednih površina smanjuje.

Dodatni novac za štete

Govoreći o štetama u poljoprivredi od elementarnih nepogoda, potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu istaknuo je da je rebalansom državnog proračuna uz postojećih 20 milijuna kuna za ovu godinu, predviđeno još 20 milijuna kuna.

- Što se tiče vremenskih nepogoda, definitivno smo ušli u značajne klimatske promjene na području cijele Hrvatske te se moraju poštivati agrotehnički rokovi sjetve i po mogućnosti imati navodnjavanje, bez toga je jako teško imati sigurnu poljoprivrednu proizvodnju, istaknuo je Mandić te kao posebno značajno istaknuo to što resorno ministarstvo sufinancira policu osiguranja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter