Povećati osviještenost među mlađim naraštajima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijedni mladi pulski povjesničari radili su sa svojim kolegama na još jednom zanimljivom projektu. U četvrtak navečer u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održano je predstavljanje e-kataloga izložbe "Palež u sjećanjima" skupine autora: Željka Cetine, Roberta Doričića, Vane Gović, Igora Jovanovića, Petre Kavrečič, Mihe Kosmača, Nikše Minića, Gašpera Mithansa, Milana Radoševića i Igora Šaponje.

Iz programa Europa za građane

Kako je rekao moderator predstavljanja Ivan Žagar "glavni je cilj, kako izložbe tako i istoimenog e-kataloga, prisjećanje na te događaje, prikupljanje osobnih svjedočanstava te dokumentarnoga materijala. Na široj razini želi se povećati osviještenost među mlađim naraštajima da je sjećanje na ratna razaranja važan dio njihova lokalna identiteta. Nositelj projekta, koji je financiran sredstvima EU-a iz programa Europa za građane je Znanstveno raziskovalno središče iz Kopra".

E-katalog su predstavili glavni urednik Maurizio Levak, odgovorni urednik Gašper Mithans te autori Igor Jovanović i Igor Šaponja, a organizator predstavljanja bilo je Istarsko povijesno društvo u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula.

Svi izlagači redom istaknuli su da je riječ o vrijednom i važnom projektu, posebice za mlade generacije koje na taj način mogu naučiti razne povijesne činjenice. Kako su nazočni mogli čuti tijekom predstavljanja projekt "Palež u sjećanju" usredotočen je na multietničko pogranično područje između Italije, Slovenije i Hrvatske – Julijsku krajinu (u Drugom svjetskom ratu nazvano Adriatisches Küstenland, tj. Jadransko primorje). To je područje koje je u zadnjih sto godina doživjelo brojne promjene granica i političkih režima.

U Drugom svjetskom ratu jednoga je okupatora (Italiju) zamijenio drugi (Njemačka). Premda je regija od 1920. službeno bila dio Italije, hrvatsko je i slovensko stanovništvo razvilo ustanički pokret protiv režima i agitiralo za priključenje "domovini" – Jugoslaviji – ili, u nekim slučajevima, za autonomiju Julijske krajine.

Slijedi detaljna analiza događaja

- Tijekom Drugog svjetskog rata došlo je do suradnje hrvatskih i slovenskih ustanika s talijanskim, dok je članstvo u Komunističkoj partiji Italije bilo višenacionalno još u međuratnom razdoblju. U vrijeme rata su nacističke i fašističke okupacijske snage spalile brojna sela u Julijskoj krajini. Palež su sela gotovo uvijek pratili pokolji, deportacije, pljačka i drugo nasilje, kako nad ženama, tako i nad muškarcima, kazao je Gašper Mithans.

Izlagači su naveli da će, za detaljniju analizu tih događaja, prikupiti osobna sjećanja o paležu i odgovoru na njih, kao i fotografije sela, a na temelju arhivskih izvora i literature izradit će se zemljovid spaljenih sela u Julijskoj krajini. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter