Povećanje zapošljavanja kroz unaprjeđenje kulturne baštine

Arena modna kuća u predstečajnoj nagodbi (M. MIJOŠEK)
Arena modna kuća u predstečajnoj nagodbi (M. MIJOŠEK)

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održani su drugi sektorski dijalozi ITU mehanizma, odnosno urbana područja. Dijalozi su vođeni za specifične ciljeve 6c1 "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine" i 6e2 "Obnova brownfield područja".   Na sektorskim dijalozima su, uz predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva kulture, sudjelovali i predstavnici ITU Provedbenog tijela Pula te predstavnici potencijalnih prijavitelja urbanog područja. 

Novi kulturno turistički proizvod

U sklopu specifičnog cilja 6c1 predstavljeni su projekti, koji se odnose na obnovu i rekonstrukciju lokacija kulturne baštine. Prezentiran je projekt konzervacije i rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, rekonstrukcije zgrade Arheološkog muzeja Istre, zatim projekt "Pulskog fortifikacijskog sustava" kao novog kulturno turističkog proizvoda i projekt prenamjene rekonstruiranog kompleksa vodnjanske stare uljare u multimedijalni centar "MMC Torcio" te projekt očuvanja Svetvinčentske kulturne baštine. Namjera je ovih projekata bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Urbanog područja Pula, u koji spadaju gradovi Pula i Vodnjan, te općine Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban i Savičenta, maksimalno iskoristiti i staviti u funkciju turizma.

Spremnost projekata ocjenjivala se i za cilj 6e2 u okviru kojega je predstavljen projekt naziva "Co-Working Pula" - Integrirana rješenja za inovativno i poduzetno Urbano područje Pula, projekt Edukativnog centra za poduzetničko i cjeloživotno učenje "Stara mehanika" te projekt MakerSpace Centra za tehnološke i umjetničke inovacije. Ujedno, predstavnici prijavitelja projekata pulskog urbanog područja prezentirali su projekte obnove i prenamjene Cave Romane, kao i prenamjene zgrade Mornaričke bolnice, bivšeg vojnog objekta, za potrebe pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. 

Obnova i prenamjena Cave Romane

- Projekt prenamjene rekonstruiranog kompleksa stare uljare u multimedijalni centar "MMC Torcio" spomenuo se i kod cilja 6e2 te kao takav zadovoljio sve tražene uvjete. Treba naglasiti kako spomenuti projekti obuhvaćaju rekonstrukciju i revitalizaciji brownfield lokacija, odnosno područja, zemljišta, nekretnina ili građevina, koje su neadekvatno korištene, zapuštene ili napuštene, pojašnjavaju iz pulskog ITU ureda.

Nakon predstavljanja projekata, Ministarstvo regionalnog razvoja dalo je svoj osvrt spram zrelosti i spremnosti za svaki projekt ponaosob kao i daljnje smjernice za provedbu ITU intervencija, o čemu će pulski ITU ured uskoro obavijestiti javnost. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter