Povećanje PDV-a ruši kvalitetu ugostiteljskih usluga

Nekoliko stotina istarskih ugostitelja okupilo se u Pazinu na skupu protiv povećanja PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto
Nekoliko stotina istarskih ugostitelja okupilo se u Pazinu na skupu protiv povećanja PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto

Nekoliko stotina istarskih ugostitelja, zajedno s gostima iz skoro svih krajeva Hrvatske, masovnim je skupom u skoro potpuno ispunjenoj velikoj dvorani pazinskog Spomen doma jednodušno izrazilo protivljenje povećanju PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto u sklopu najavljene porezne reforme. Sa skupa je upućena javna poruka Vladi da odustane od povećanja PDV-a u ugostiteljstvu, Boži Petrovu kao predsjedniku Sabora i Mostu da budu dosljedni svojim predizbornim najavama da se nikakvi porezi neće povećavati, te ministru turizma Gariju Capelliju da se opredijeli između turizma i politike, a ukoliko ne stane u obranu ugostitelja koji su sastavni dio turizma - neka odstupi.

Pazinski skup ugostitelja organizirala je "koordinacija ugostitelja Istarske županije", uz sudjelovanje dužnosnika formalnih obrtničkih organizacija i političkih dužnosnika. U ime koordinacije, na početku skupa su razlog ovog okupljanja, kroz izlaganje o mogućim posljedicama povećanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, pojasnili Ivan Marčeta i Stanislav Briškoski. Najavljeno povećanje PDV-a u suprotnosti je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, a smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu 2013. godine na 13 posto dovelo je do boljeg priliva poreznih davanja iz ugostiteljskog sektora u državni proračun, do investicija u objekte i podizanja kvalitete usluga, te do otvaranja 10.000 novih radnih mjesta u ugostiteljskom sektoru.

Negativni učinci

PDV od 25 posto znači prestanak investicija, pad kvalitete usluga, nabava jeftinijih, nekvalitetnijih i uvoznih namirnica, otpuštanje radnika, i posljedično do, s jedne strane, negativnih učinaka na cijelo lokalno gospodarstvo, od poljoprivrede do građevinarstva, a s druge strane do - slabijeg priliva u državni proračun. U dvije godine otkako je PDV u ugostiteljstvu smanjen, ugostitelji su napredovali usprkos kontinuiranom maltretiranju od strane inspekcija. "Otkako je PDV snižen naši objekti izgledaju bolje i usluga je bolja, što znači da cijela turistička destinacija u kojoj radimo ostavlja na goste bolji dojam i povećava njihovo zadovoljstvo; sada je sve to ugroženo jer nam država želi uzeti više nego što nam ostaje", bio je konkretan Briškoski.

Slijedili su govori još nekoliko "uvodničara". Predsjednik ceha ugostitelja Istarske županije Dušan Černjul upozorio je da će se ugostiteljstvo vratiti gdje je bilo prije 2013., a da povećanje PDV-a ne može kompenzirati povećanjem cijena jer bi to bilo nekorektno prema gostima; stoga je pozvao ugostitelje na zajedništvo, "jer ako budemo ujedinjeni, njima neće biti lako". Predstavnik koordinacije ugostitelja Rijeke Vedran Jakominić izvijestio je da su u dva tjedna aktivnosti ove koordinacije obavljene analize mogućih posljedica povećanja PDV-a te sastavljeni zahtjevi koji će se uputiti u Sabor. Argumentima predlagača da će teret povećanja snositi strani gosti suprotstavio je podatak da domaći gosti ostvaruju 60 posto prometa u ugostiteljstvu. U Rijeci se razmišlja o osnivanju sindikata ili udruge ugostitelja radi budućih zajedničkih aktivnosti prema državi, ali i primjerice prema dobavljačima, lokalnoj samoupravi i slično, izvijestio je Jakominić, također naglasivši teror inspekcija, i podsjetivši da je Strategija razvoja turizma bila jedini dokument koji je u Saboru prihvaćen jednoglasno. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter