Povećanje neće osjetiti građani, već uslužni sektor

Adriano Jakus i Edi Štifanić (A. DAGOSTIN)
Adriano Jakus i Edi Štifanić (A. DAGOSTIN)

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić na današnjoj je konferenciji za novinare, održanoj uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, najavio donošenje odluke o povećanju cijena komunalne naknade za prosječnih pet lipa po četvornom metru.

Prosječnoj bi se porečkoj obitelji tako na godišnjoj razini, koja trenutno iznosi 300 kuna, ovaj izdatak povećao za oko 60 kuna, odnosno pet kuna mjesečno. Na taj su se potez odlučili zbog državne reforme poreza na dohodak kojom jedinice lokalne samouprave gube dobar dio dosadašnjih prihoda.

Pet lipa po četvornom metru

- Ne želimo zaustaviti razvoj grada, a želimo sačuvati visoki standard društvenog sektora, kazao je gradonačelnik Štifanić, naglasivši da se nisu odlučili podizati druge cijene komunalnih usluga, ili uvoditi prirez kojeg imaju mnogi drugi gradovi. Smatra da će ovo poskupljenje najmanje osjetiti građani, pošto će veći dio tereta podnijeti uslužni sektor, prije svega dvije velike porečke turističke tvrtke i trgovački lanci kojima se naknada povećava za 40 lipa po četvornom metru.

Štifanić je ustvrdio da se naknada nije povećavala od 2001. godine, da je jedna od najnižih u Hrvatskoj, a da je istodobno Poreč u samom državnom vrhu po komunalnoj opremljenosti.

Predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus osvrnuo se na izjave gradskog vijećnika Steve Žufića, kazavši da građani nisu isključeni iz donošenja Strategije gospodarskog razvoja Poreča, već će se konzultacije s javnošću tek provoditi elektronskim putem punih mjesec dana. Naglasio je da strategija neće biti "puki formalni dokument", jer će se redovito pratiti njena realizacija i izrada godišnjih planova implementacije.

Severina (ni)je skupa

Predsjednik Jakus je objavio da će nastup Severine "trenutno najpopularnije pjevačice u regiji", uključujući 16-članu prateću grupu, na dočeku Nove godine na porečkom Trgu slobode koštati 50 tisuća eura. Po četvrtinu svote će financirati Grad Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča te turističke tvrtke Valamar Riviera i Plava laguna. Dodatni troškovi koji uključuju angažiranje zaštitara, razglas i nastup DJ-a iznose oko 40 tisuća kuna, a potpora će se tražiti od TZ-a susjednih općina Tar-Vabrige, Vrsara i Funtane.

- Zaključno možemo reći kako će za financiranje dočeka Nove godine Grad Poreč izdvojiti oko sto tisuća kuna, što je na razini iznosa koje je Grad izdvajao za doček ranijih godina, zaključio je Jakus. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter