Povećanje minimalca odgođeno do 1. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Zakon o minimalnoj plaći stupio na snagu, novi minimalac primjenjivat će se od lipnja. Vlada će idući tjedan donijeti Uredbu o iznosu minimalne plaće koja će porasti na 2.984,78 kune što je u bruto iznosu 170,78 kuna više od sadašnjeg iznosa minimalne plaće.

No, utvrdit će i kako se nova minimalna plaća primjenjuje s prvim danom lipnja kako bi se poslodavcima dalo vremena za prilagodbu. Opravdanje za "odgađanje" korekcije minimalne plaće pronalazi se u tome da sadašnji minimalac, utvrđen prema starom zakonu, vrijedi do kraja svibnja.

Novi zakon o minimalnoj plaći, naime, stupio je na snagu 11. travnja. Njime se ne predviđaju nikakva odgađanja primjene nove minimalne plaće, odnosno jasno se navodi kako Vlada u roku od 15 dana treba donijeti Uredbu o njenom iznosu za tekuću godinu. To znači i da s donošenjem Uredbe povećana minimalna plaća stupa na snagu. No, Uredbom će Vlada očito odgoditi njenu primjenu.

Planirano odgađanje primjene nove minimalne plaće, očiti je ustupak poslodavcima nezadovoljnima njenom korekcijom. I to veliki ustupak, s obzirom da se odavno znaju parametri izračuna minimalne plaće i u, konačnici, njen iznos za ovu godinu.

Neslužbeno se može čudi kako je poslodavcima i odgađanje do lipnja prekratak rok za usklađivanje pa su zatražili da se korekcija obavi s prvim danom srpnja. Mogućnost da im želja bude udovoljena, još uvijek postoji.

Poslodavci su, i prije no što su pregovori o minimalnoj plaći započeli sredinom prošle godine tvrdili kako će njeno povećanje zatvoriti 50 tisuća radnih mjesta u radno-intenzivnim djelatnostima. Prijetnju zatvaranjima radnih mjesta ponovili su i uoči stupanja novog zakona na snagu.

U tijeku pregovora o samom zakonu, Vlada im je izišla ususret. Iako se najavljivalo da s novim zakonom neće više biti mogućnosti propisivanja sniženog minimalca, od toga se odustalo pa poslodavci i sindikati, iznimno, kolektivnim ugovorom mogu dogovoriti niži iznos minimalne plaće od propisanog.

Iznos te snižene plaća ne može biti manji od devedeset pet posto iznosa propisanog uredbom. Drugim riječima, ako je propisani minimalac 2.984,78 kuna sniženi minimalac može iznositi 2.835,5 kuna. No, taj iznos poslodavci trebaju dogovoriti sa sindikatima što im je, očito problem. (G. GALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter