Povećani unos kalija smanjuje rizik od moždanog udara

Banane su bogate kalijem (Arhiva)
Banane su bogate kalijem (Arhiva)

Povećanje unosa kalija hranom kao i smanjivanje unosa soli smanjit će krvni tlak i rizik od moždanog udara, utvrdili su znanstvenici. Unošenje dodatne dvije do tri porcije voća i povrća bogatog kalijem dnevno koristi, prenosi BBC, a dodatno koristi i smanjenje unosa soli. Znanstvenici su utvrdili i da unos povećane količine kalija koji pomaže snižavanju krvnog tlaka ne šteti bubrezima ili razini hormona.

Kao rezultat toga Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuku odraslim osobama o uzimanju više od 4 grama kalija dnevno ili 90 do 100 mmola kalija dnevno.

U sklopu istraživanja utjecaja kalija znanstvenici iz UN-a, Imperial College London i medicinskog fakulteta Warwick obradili su više od 128 tisuća zdravih sudionika kod kojih je utvrđeno da povećanje unosa kalija na tri do četiri grama dnevno smanjuje krvni tlak kod odraslih.

Povećani unos kalija povezan je i s 24 posto manjim rizikom moždanih udara kod odraslih osoba. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Medical Journal.

U zasebnom istraživanju o unosu soli koje su vodili znanstvenici s londonskog sveučilišta utvrđeno je da umjereno smanjenje unosa soli kroz četiri ili više tjedana znatno smanjuje krvni tlak kod osoba s povišenim ili normalnim tlakom.

Stručnjaci upozoravaju da su namirnice poput kruha jedan od najvećih izvora soli u prehrani. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dnevno unosi manje od pet grama soli. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter