Povecane kazne optuženima za Pukanicevo ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud donio je drugostupanjsku presudu za ubojstvo novinara Ive Pukanica i njegovog suradnika Nike Franjica u listopadu 2008. kojom je trojici optuženih kazne povecao za ukupno 15 godina.

Zatvorska kazna najviše je povecana Slobodanu ?urovicu, s 15 na 25 godina, Bojanu Guduricu kazna je povecana s 30 na 33 godine, a Robertu Matanicu s 33 na 35 godina.

Vrhovni sud kazne je povecao trojici optuženika djelomicno prihvativši žalbu USKOK-a, a njihovim je obranama žalbe u cijelosti odbio.

Ostalim optuženima Luki Matanicu i Amiru Mafalaniju potvrdena je prvostupanjska presuda kojom su obojica osudena na 16 godina zatvora, a 40-godišnja zatvorska kazna potvrdena je Željku Milovanovicu, koji je u pritvoru u Beogradu gdje mu se sudi za isti zlocin.

Na sudenju u Zagrebu, koje se održavalo uz stroge mjere osiguranja, nisu otkriveni motiv ubojstva ni krajnji narucitelj.

Brutalno ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanica i njegova suradnika Nike Franjica podmetanjem eksplozivne naprave na parkiralištu redakcije tjednika 23. listopada 2010. šokiralo je hrvatsku javnost.

Zlocinacku skupinu, prema optužnici, okupio je Robert Matanic. Zbog pomaganja osudeni su njegov bratic Luka Matanic i prijatelj Amir Mafalani.

Bojan Guduric osuden zato što je trebao pucati na Pukanica iz zasjede ako eksploziv zataji. Slobodan ?urovic optužen je da je bio veza izmedu ubojica i Sretena Jocica, zvanog Amsterdam, koji je navodno za ubojstvo platio 1,5 milijuna eura.

Uz Milovanovica, koji je bio izravni pocinitelj, za isti zlocin u Beogradu sudi se Sretenu Jocicu i Milenku Kuzmanovicu. (Hina, snimio I. TOMIC/Novi list/Arhiva)


Podijeli: Facebook Twiter