Povećan proračun, najavljena tematska sjednica o Prtlogu

Darinka Čalić (M. MIJOŠEK)
Darinka Čalić (M. MIJOŠEK)

Labinski gradski vijećnici su u petak odradili svoju drugu sjednicu u novom sazivu vijeća. Počelo je uobičajeno aktualnim satom na kojem su postavljali pitanja gradonačelniku, pročelnicima i direktorima gradskih tvrtki. Tako je vijećnik Đulijano Kos (IDS), pitao gradonačelnika Valtera Glavičića, što se može poduzeli kako bi se svi osnovci s područja Rapca upisivali u tamošnju osnovnu školu a ne u Labin, iz razloga što u Rapcu ne postoji produženi školski boravak, te stoga neki od roditelja djecu upisuju u Labinsku školu.

Glavičić mu je odgovorio, kako za taj problem zna od ranije, te se već donijela odluka kojom će se Rabački prvašići školskim autobusom nakon kraja nastave u Rapcu voziti za Labin, i tamo boraviti u produženom boravku. Vijećnik Daniel Mohorović (SDP) pitao je za mogućnost besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, te predložio da se javno objavljuju terminski planovi, svih gradskih projekata, s rokovima realizacije, troškovnicima i stanjem realizacije. Glavičić je pojasnio kako se ove godine kreće s besplatnim udžbenicima za svu djecu do četvrtog razreda osnovne škole, za što je u proračunu osigurano 150 tisuća kuna.

- U proračunu za iduću godinu planiramo obezbjediti ostatak od 300 tisuća kuna, koji bi bio dostatan da svi labinski učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike.

Alda Miletić i Željko Ernečić novi potpredsjednici Vijeća

Što se javne objave terminskih planova i projekata tiče, s tim se već započelo,- odgovorio mu je labinski gradonačelnik. Nakon aktualnog sata, vijećnicu su glasali za dva predložena kandidata potpredsjednika Gradskog Vijeća, koji nisu izabrani na prvoj konstituirajućoj sjednici. Tako su jednoglasno iz redova većine izabrani Alda Miletić (IDS-HNS-HSU) na dvije godine, a za ostali dio mandata Renata Kiršić (IDS-HNS-HSU), te iz redova oporbe za isto razdoblje Željko Ernečić (SDP) i Silvano Vlačić (Nezavisni).

Povećan proračun

Jednoglasno su usvojene prve izmjene i dopune, programa pripreme i gradnje objekata i komunalne infrastrukture, jačanje gospodarstva, socijalnog programa, javnih potreba u kulturi, razvojnih programa, te raspodijeli sredstava za rad političkim strankama i članovima vijeća s lista Grupe birača, zastupljenih u vijeću. S obzirom da je bila izborna godina suma od 150 tisuća kuna koja je predviđena zakonom, dijeli se na dva dijela, te će do kraja godine svi predstavnici u Vijeću, podijeliti ostatak od 75 tisuća kuna. S jednim suzdržanim glasom, onog vijećnika Željka Ernečića (SDP), izglasana je druga izmjena i dopuna gradskog proračuna, kojim se planiraju prihodi od 109,3 milijuna kuna, što s viškom iz 2016. od 5,5 milijuna, čini 114,8 milijuna kuna, ili povećanje od 2,9 posto. Vijećnici su jednoglasno bili i za kupnju nekretnine na prostoru rudarskog Pjacala za što će se iz gradskog proračuna do kraja rujna, privatnom prodavaču isplatiti 354 tisuća kuna.

Na samom kraju sjednice gradonačelnik Valter Glavčić informirao je vijećnike o pokretanju aktivnosti za raspisivanje lokalnog referenduma o izgradnji turističke zone Prtlog, jer kako je rekao to su previše bitne stvari a da u njima ne bi učestvovali i svoje mišljenje dali i građani.

- Želim pokazati da u kampanji nismo jedno pričali a da ćemo drugo raditi. Stoga već sad najavljujem da bi se u rujnu, kad se turistička sezona polako bliži kraju, održala tematska sjednica o Prtlogu, gdje ću predložiti održavanje referenduma, i ako tu odluku Vijeće usvoji, referendum bi se održao krajem listopada-  rekao je Glavičić. Sjednici vijeća je od sedamdeset vijećnika, prisustvovalo njih šesnaest, (Neel Rocco (SDP) bila je opravdano odsutna. Sjednicu koja je zajedno s aktualnim satom i odrađenih četrnaest točaka trajala nešto malo više od dva sata, vrlo je uspješno vodila nova predsjednica Vijeća Eni Modrušan, čime je dala nagovijestiti da su nekadašnja trajanja sjednica i do šest sati, prošlost.

Jedan od potpredsjednika vijeća, esdepeovac Željko Ernečić, predložio je da se Odluka koja je donesena na sjednici Vijeća u kolovozu 2013. i po kojoj je bilo određeno da potpredsjednici Gradskog vijeća imaju pravo na mjesečnu naknadu za svoj rad, u iznosu od 1.250 kuna neto, briše, te da ubuduće primaju samo vijećničku naknadu. Prijedlog je potpisalo šest vijećnika. Predsjednica vijeća Eni Modrušan, konstatirala je kako je prijedlog zaprimljen, te će biti upućen na daljnju obradu. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter