Povecan interes Nizozemaca za Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci nizozemski turisticki sajam Vakantiebeurs, koji se trenutno održava u Utrechtu, pokazao je veci interes Nizozemaca za Hrvatsku. Nizozemcima se ocito svidio novi štand Hrvatske turisticke zajednice koji je prije dva mjeseca predstavljen u Londonu, brošure idu kao lude, a i touroperatori su zainteresiraniji. Hrvatska je ove godine u Utrechtu i zemlja-partner sajma, što je pozitivno s obzirom na to da s ovog turistickog tržišta Hrvatska prošle godine nije imala neki znacajni rast, a jedina je prakticki imala minus prije dvije godine.

Ovogodišnji ce sajam sigurno imati više od 122 tisuce posjetitelja, koliko ih je bilo lani. Na sajmu izlaže oko 800 izlagaca iz 150 zemalja svijeta, a na štandu HTZ-a Istru predstavljaju najvece hotelijerske kuce - Maistra, Istraturist, Laguna Novigrad, Valamar i Arenaturist te rovinjski kamp Valalta. Kako cujemo od direktora predstavništva HTZ-a u Nizozemskoj Igora Cupahina, buking je za hrvatske destinacije jako dobro poceo i svi su jako zadovoljni rezultatima, posebice najveci touroperator na tom tržištu TUI.

- I svi drugi kažu da im ide jako dobro. A to smo i sami primijetili u našem uredu jer ove godine imamo puno veci interes Nizozemaca za naše brošure. Na sajmu smo primijetili pozitivnu reakciju publike, kojoj se svida naš novi štand, i ovaj je pocetak obecavajuci. Nizozemci jako rano bukiraju smještaj i vec sada odlucuju gdje ce ljetovati. Stoga im ovaj sajam služi kao izlog za ljetovanje. Ocekujem iskorak Istre i Kvarnera jer ce se uspostaviti nove aviolinije koje ce privuci goste u hotele, veli Cupahin.

Tako ce u ovoj godini za Pulu i Split poceti letjeti poznati veliki organizator putovanja TUI sa svojim brendom Arke Fly, a Transavia.com uvodi liniju na relaciji Rotterdam - Split. Za Pulu ce letjeti u srcu sezone i touroperator Sundio. Nova linija Ryanaira iz Charleroija nedaleko od Bruxellesa za Pulu pokazala se dobrom jer nju za vezu prema Istri koriste i Nizozemci, a ne samo Belgijanci.

Što se tice kampova, i to onih ponajboljih, koje Nizozemci najcešce odabiru kada je u pitanju ljetovanje u Istri, Jerko Sladoljev iz Top Camping udruge, koja ima na sajmu svoj štand, takoder potvrduje da je interes bolji nego lani.

- Prvog dana je podijeljeno skoro 10 posto svih materijala, a to je više nego dobar pokazatelj. U razgovoru sa Stefanom Thurnom iz njemackog automobilskog kluba ADAC saznali smo da ce ova godina bolje ici kampovima nego hotelima, najavio je Sladoljev.

Prema nizozemskim statistickim podacima o ostvarenim putovanjima, Hrvatska još uvijek ne spada u grupu od prvih deset omiljenih odredišta. Prve tri pozicije cvrsto drže Njemacka, Francuska i Belgija, a slijede ih Španjolska, Austrija, Italija, Velika Britanija, Turska, Grcka i SAD. Glavni razlog takvog odabira prvenstveno je dobra prometna povezanost tih zemalja s Nizozemskom, ali i dobri prodajni kanali njihovih touroperatora.

Što se tice ekonomske situacije u Nizozemskoj, predvidanja za 2012. nisu najbolja. Ekonomisti ponovno govore o novoj recesiji, za koju kažu da ce biti gora od one iz 2009. zbog vece nezaposlenosti i manje kupovne moci gradana. Plan njihovog godišnjeg proracuna za 2012. pokazuje da ce to biti godina slabije potrošnje, a najavljuju da ce Nizozemska osjecati krizu do 2014. godine. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter