Povećan broj mrtvih u terorističkim napadima u svijetu

Ilustracija (Arhiva/S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (Arhiva/S. MILJEVIĆ)

Broj osoba ubijenih u terorističkim napadima u svijetu porastao je za 80 posto prošle godine, na najvišu razinu ikada zabilježenu, navodi se u istraživanju Instituta za ekonomiju i mir "Globalni indeks terorizma za 2015." objavljenom u utorak.

Po podacima o terorizmu u svijetu, 32.658 osoba ubijeno je u terorističkim napadima 2014. Godine 2013. život je izgubilo 18.111 osoba.

Oružana islamistička skupina Boko Haram, sa sjedištem u Nigeriji, te džihadistička skupina Islamska država (IS) odgovorni su za više od polovice smrtnih slučajeva, po tom istraživanju koje uzima u obzir napade kao i mrtve i štetu koja iz toga proizlazi u 162 zemlje.

Istraživanje definira terorizam kao "prijetnju ili efektivno korištenje ilegalne sile ili nasilje od strane nedržavnog čimbenika u postizanju političkog, ekonomskog, vjerskog ili društvenog cilja putem straha, prisile ili zastrašivanja".

- Terorizam jača neviđenim ritmom, tvrdi Steve Killelea, izvršnih predsjednik Instituta.

Porast broja mrtvih iznosio je 61 posto 2013. godine.

Istraživanje pokazuje da je terorizam lako lokalizirati s obzirom da pet zemalja - Afganistan, Irak, Nigerija, Pakistan i Sirija bilježi 78 posto mrtvih u 2014.

Irak je najpogođenija država s 9.929 mrtvih zbog terorizma. Država doživljava istodobno najveći broj terorističkih napada i najveći broj žrtava ikada zabilježenih u jednoj zemlji. Najveći porast broja mrtvih, naprotiv, bilježi Nigerija - 300 posto, čime broj mrtvih iznosi 7.512.

Opasnost da se bude žrtva atentata puno je manje izražena u zapadnim zemljama gdje takav čin izvode usamljeni pojedinci, motivirani političkim ekstremizmom, nacionalizmom ili rasnom i vjerskom premoći, prije nego muslimanskim fundamentalizmom, po istraživanju.

Velika Britanija je bila zapadna zemlja koja je doživjela najveći broj napada tog tipa, uglavnom vezano uz republikanske paravojne snage u Sjevernoj Irskoj. Primat bi, međutim, mogla preuzeti Francuska s atentatima u Parizu za koje je odgovornost preuzeo IS i u kojima je poginulo najmanje 129 osoba.

Ti napadi "u više pogleda predstavljaju prekretnicu unutar Europe. Pokazuju da IS ima načina izvesti sofisticirane i smrtonosne napade u Europi", kaže Killelea.

Istraživanje procjenjuje da su ekonomski troškovi terorizma iznosili 52,9 milijardi dolara 2014., što je najviša razina ikada dosegnuta, deset puta veća nego 2000. godine. (Hina/AFP/dpa)


Podijeli: Facebook Twiter