Povećali plaće rukovodstvu vrtića, ali ne i odgajateljima

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača na današnjoj konferenciji za novinare prozvao je nadležne u Gradu Puli da omalovažavaju kolektivni ugovor u dječjim vrtićima i to pojasnio rekavši da je u postupku donošenja Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada dječjih vrtića povećan koeficijent samo rukovodećem kadru, ali ne i odgajateljima. To je, kaže, učinjeno bez dogovora sa sindikatima i mimo postojećeg kolektivnog ugovora.

Čemu onda kolektivno pregovaranje?

- Mi nismo protiv povećanja plaća. Dapače. Ali dizati plaču samo rukovodstvu mijenja odnose u društvu i to na štetu nositelja djelatnosti, što su u ovom slučaju odgajatelji i odgajateljice. Ako postoji svijest o nužnom povećanju plaća, a mi također smatramo da ih treba povećati, tada ih treba korigirati svima, a ne samo svojima, rekao je Kutlača.

Pojasnio je da su vijećnici na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvatili taj pravilnik, vjerojatno ne znajući da nije u skladu, u svom tarifnom dijelu, s važećim kolektivnim ugovorom o čemu je bilo riječi i na novoformiranoj radnoj skupini za izradu tih dokumenata. U tom su radnom tijelu sjedili, uz ravnateljice ustanove, predstavnici Grada i sindikata. No, upravna vijeća dječjih vrtića takav su akt svejedno usvojila i uputila na savjetovanje radničkim vijećima koji su također bili mišljenja da se pravilnikom ne bi smjelo mijenjati ono što je regulirano kolektivnom ugovorom. No, i unatoč tome, takav je akt upućen na Gradsko vijeće i usvojen.

- Oni nisu prekršili zakon, već dovode u pitanje socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje. Ne mogu reći da li su vijećnici bili upoznati sa stavovima sindikata i radničkih vijeća, ali time problem nije manji. Ako su bili upoznati tada su sami degradirali socijalno partnerstvo i kolektivne ugovore, a ako nisu bili upoznati, onda ih je netko prevario. To nije u skladu niti vremena, niti potreba, a niti ovoga grada, rekao je Kutlača.

Upitan koliko su povećane plaće, odgovorio je da je sada razlika između čistačice i odgajateljice koje imaju visoku stručnu spremu ista kao i razlika u plači između odgajateljice i šefa računovodstva koji i ne mora imati VSS. A ipak su odgajateljice nositeljice djelatnosti, ustvrdio je Kutlača.

Plaće lani smanjene vatrogascima

To, pak, kaže Kutlača, otvara raspravu o stanju socijalnih prava i u poduzećima gdje je osnivač i upravitelj Grad. Spomenuo je tako Kutlača i potrebu dizanja plaća koje nisu dirane od 2009. godine, a nekima su čak prošle godine i smanjene, primjerice vatrogascima i vrtićima.

- Nedavno smo otvorili pregovore u Pulaprometu s namjerom povećanja plaće radnicima i to nakon osam godina. Rečeno nam je da Grad ne dozvoljava povećanje jer su u tijeku vrlo značajni kapitalni projekti i nema novca za plaće radnika. Mi apsolutno podržavamo sve projekte koji doprinose izgledu i funkcioniranju grada i povećavaju kvalitetu života građana. Međutim, ne nauštrb životnih uvjeta radnika komunalnih poduzeća. Oni su tu da daju uslugu, a ne da služe i ne može ih se držati cijelo desetljeće bez pomaka u visini plaće. Poreč i Umag pokazuju da se može. Malo, ali ipak polako prate povećanje životnih troškova kroz povećanje plaća. Pula, nažalost, ne. Nikad do sada nismo imali slučaj da radnici napuštaju komunalna poduzeća. Sada ima i toga! Na jesen će biti rasprave o novom gradskom proračunu i nadam se da su u Gradu svjesni činjenice da očekujemo prije toga da ćemo razgovarati o plaćama u poduzećima u vlasništvu grada jer je to nužno, zaključio je Kutlača. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter