Poveća li se PDV, usluge u ugostiteljstvu poskupjet će 5 do 10 posto

Od udara na ugostitelje najviše će profitirati veliki trgovački centri - Dušan Černjul (Dejan ŠTIFANIĆ)
Od udara na ugostitelje najviše će profitirati veliki trgovački centri - Dušan Černjul (Dejan ŠTIFANIĆ)

Veliki skup ugostitelja Istre o najavljenom povećanju stope PDV-a s 13 na 25 posto održat će se u ponedjeljak, 21. studenoga, u pazinskom Spomen domu, s početkom u 17 sati. Na skupu, koji organizira inicijativa Ugostitelji Istre -25 posto, a kojem će prisustvovati ugostitelji iz cijele Hrvatske, iznijet će se argumenti kojima će se nastojati prikazati zbog čega povećanje stope poreza na dodanu vrijednost nije dobro za ovu djelatnost, državni proračun, zapošljavanje, ali i investicije. 

Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije koja podupire inicijativu, ovim je putem pozvao ugostitelje da se u što većem broju odazovu skupu. Jučer je održana i konferencija Hrvatske obrtničke komore na kojoj je dana podrška istarskim, ali i riječkim ugostiteljima.  

Nakon što su prijedlozi zakona u sklopu porezne reforme, pa tako i onaj koji se tiče PDV-a, ovog tjedna prošli prvo saborsko čitanje, usvajanje cjelokupnog paketa očekuje se početkom prosinca, veli Černjul, te napominje da bi povećanje stope PDV-a na ugostiteljske usluge na 25 posto financijski značilo gotovo stopostotno povećanje izdvajanja ugostitelja na ime ovog poreza.  

- Ako je netko dosad plaćao 30.000 kuna PDV-a, povećanje poreza značilo bi da će morati platiti gotovo dvostruko više. To bi bio ogroman trošak za ugostitelje. Prije nego što je uvedena stopa od 10, pa 13 posto, ugostitelji su također plaćali 25 posto PDV-a i tada ih je dosta poslovalo na rubu, bili su pod ovrhama, puno ih je dugovalo Poreznoj upravi. Nakon što je porez smanjen, dobilo se malo zraka, pa su se dugovi izravnali, u Poreznoj je bilo evidentirano puno manje dužnika nego ranije. To je bio i razlog zbog kojeg cijene nisu smanjene, jer su jedni zaposlili radnika, drugi su uložili u objekt, a treći se kreditno zadužili i kupili novi objekt. 

- Pogoduje li se najavljenim zakonskim izmjenama velikim hotelskim kućama, kao što tvrde u HOK-u, budući da će plaćati 13 posto PDV-a ukoliko uz obrok nude i smještaj?

- Neće se pogodovati hotelskim kućama, jer će se i one u a la cartposlovanju teretiti s 25 posto. Trinaest posto poreza ostaje za usluge pansiona i polupansiona, dakle smještaja uz koji se nudi i obrok.  

- Bude li povećana porezna stopa, predviđate li poskupljenje ugostiteljskih usluga?

- Naravno da će ugostiteljske usluge poskupjeti ukoliko se želi zadržati nivo, a da se nitko ponovno ne zadužuje. Poskupljenje možda neće biti veliko, kava će možda poskupjeti kunu, odnosno rast cijena za sve artikle bit će od pet do deset posto. No, neće svi moći podići cijene, pogotovo ugostitelji s kontinenta, gdje turizam nije dovoljno razvijen. Oni se oslanjaju na domaće stanovništvo koje teško podnosi poskupljenja. Pa i stanovništvo u Istri teško podnosi dizanje cijena: studeni je živi primjer kad u ugostiteljskim objektima gotovo da nema žive duše, nema turista i lokali zjape prazni. Ni u kontinentalnom dijelu Istre neće svi moći podići cijene.  

- Što ste konkretno zatražili putem krovne asocijacije, Hrvatske obrtničke komore?

- HOK je zatražio od Vlade da stopa PDV-a ostane 13 posto, no odgovora nije bilo, barem do danas. PDV je najveće opterećenje. No, nije tu samo porez, nadopunjuju ga razni nameti: za vodoprivredu, oborinsku odvodnju, šume, spomeničku rentu. Tu je i porez na potrošnju koji nitko u svijetu ne plaća, a u nas ga plaćaju isključivo ugostitelji, nitko drugi. Čudi me, međutim, da se nitko u Saboru, osim našeg zastupnika Borisa Miletića, nijednom riječju nije zauzeo za ugostitelje. Miletić je jedini od svih zastupnika podržao ugostitelje. Nisu ih podržali ni Most, ni Živi zid, ni SDP, ni HDZ, nitko, iako je u Hrvatskoj registrirano više od 20 tisuća ugostiteljskih objekata. U Istarskoj županiji ih je više od dvije tisuće, od čega samo u Puli, pri tamošnjem Udruženju obrtnika, 540! 

- Kakva će biti sudbina malih ugostitelja?

- Veliki trgovački centri će najviše profitirati zato što će gosti, kao i sad, u 21, 22 sata ondje odlaziti po večeru: pivo i pečeno pile za 19 kuna. Koji je kompromis? Ili zabraniti prodaju jela, ili u 20 sati zatvoriti trgovački centar, kao i drugdje u Europi. Ti su centri nelojalna konkurencija ugostiteljima jer prodaju hranu i piće. Tu spadaju i kiosci koji nude kuhanu kavu. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter