POU Pazin obrazovat će vrtlare, kuhare i domaćine za istarske vile

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Novi europski projekt "Novo znanje za buduće zvanje" namijenjen edukaciji istarskih batlera, vrtlara i kuhara provest će se i dovršiti tijekom iduće godine.

Pučko otvoreno učilište u Pazinu će sa suradnicima osmisliti kurikulum triju novih obrazovnih programa usmjerenih na unapređenje kapaciteta za razvoj turističke ponude središnje Istre - specijalista tradicionalne istarske kuhinje, batlera te stručnjaka za održavanje bazena i vrtova te provesti edukaciju za ukupno 36 odraslih nezaposlenih osoba (12 po zanimanju).

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda putem natječaja "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II", a vrijednost mu iznosi 1,3 milijun kuna. Dio sredstava uložit će se i u dodatno usavršavanje edukatora i djelatnika POU.

- Program je pravljen temeljem anketa s iznajmljivačima turističkih objekata koji su nam ukazali da su ova zanimanja potrebna za unapređenje njihove ponude, a vjerujemo da će potreba za tim zanimanjima biti sve veća budući da već sada na području Pazinštine postoji oko 800 kuća za iznajmljivanje, kazao je Darko Tumpić ravnatelj POU koji projekt provodi u suradnji s LAG-om "Središnja Istra", Agencijom za ruralni razvoj Istre i supetarskom tvrtkom Iskop.

- Cilj nam je bio da stvorimo programe koji će biti usklađeni s potrebama na lokalnom tržištu rada gdje je upravo turistički sektor isplivao kao područje kojem je potrebna najveća podrška, kazala je Roberta Krivičić iz LAG-a "Središnja Istra".

Zasad se zna da će edukacija podijeljena na teoretski i praktični dio potrajati 240 sati. Programi će se verificirati te, ako bude interesa, provoditi i kasnije samostalno, međutim, tada neće biti sufinancirani iz europskog fonda, pa će se plaćati. (A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter