Potvrdila NASA: Voda na Marsu!

Prisutnost vode na Marsu upućuje na značajnu mogućnost mikrobiološkog života
Prisutnost vode na Marsu upućuje na značajnu mogućnost mikrobiološkog života

Mars, trenutno najveći "hit" u planovima većine velikih agencija za istraživanje svemira, od jučer je postao još zanimljivija tema u znanstvenim krugovima, nakon što je NASA objavila da su na njegovoj površini pronađeni definitivni znakovi tekuće vode - osnovnog preduvjeta za postanak i održavanje života. Ovaj spektakularni nalaz rezultat je analize snimaka u visokoj rezoluciji i drugih podataka koji su na Zemlju stigli s NASA-ine sonde koja kruži u orbiti Marsa.

Nalazi su jučer objavljeni u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Geoscience te dodatno pojašnjeni javnosti na konferenciji za novinare. Pomoću podataka sa sonde znanstvenici su, naime, na površini Marsa otkrili "tamne pruge" te potom na njihovim lokacijama i prisustvo hidratiziranih soli - kombinacije klorata i perklorata koje jasno upućuju na to da su "tamne pruge" zapravo voda što se dijelom godine slijeva obroncima kratera i planina.

Zaleđena polarna područja

- Da bi se formirala ta vrsta hidratnih soli, mora postojati tekuća voda, pojasnio je jučer dr. Alfred McEwan, jedan od vodećih autora istraživanja. Zasad, međutim, još nije poznato otkud voda točno dolazi - moguće je da se kondenzira iz vlagom siromašne atmosfere ili pak dolazi iz određenih minerala na površini ili leda zarobljenog u podzemlju. Niti jedna od ovih pretpostavki još nije dokazana.

Iako je Mars prije nekoliko milijardi godina bio prošaran rijekama i jezerima, a potencijalno i oceanima, danas je vlažnost na ovom "ledenom" planetu izuzetno niska. Znanstvenici već duže vrijeme smatraju da na njemu postoje ostaci tekuće vode, no osim potpuno zaleđenih polarnih područja, značajniji dokaz u tom smislu nije postojao.

Prije četiri godine McEwan i njegov tim otkrili su na fotografijama sa sonde tamne pruge koje su se produžavale tijekom ljetnih mjeseci, a smanjivale kako bi temperature padale. Znanstvenici su sumnjali da u tom procesu tekuća voda igra presudnu ulogu.

Proučili kemijski potpis

Jedan od suradnika na projektu, tada još student Lujendra Ojha, pokušao je odgovore dobiti analizom podataka s drugog instrumenta na sondi - spektrometra, koji identificira molekule analiziravši boju svjetlosti koju apsorbiraju. Usavršivši dodatno način analize, znanstveni tim je pomoću ove tehnike uspio proučiti "kemijski potpis" crnih pruga te pronaći znakove hidratiziranih perkloratnih soli na četiri lokacije. Njihove teorije o tekućoj vodi dodatno je potvrdila činjenica da je spektometar očitavao manje znakova soli kako su se tamne pruge povlačile.

Perklorati, inače, imaju sposobnost održavanja vode u tekućem stanju unatoč niskim temperturama, a crne pruge se na Marsu pojavljuju tek nakon što se temperatura "digne" na minus 23 stupnjeva Celzija. S obzirom da se radi o jednom od osnovnih preduvjeta za život, prisutnost tekuće vode upućuje na značajnu mogućnost mikrobiološkog života. (Vedrana SIMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter