Potvrđeno: Na Kavkazu pronađen Viktor Tabaković

Viktor Tabaković
Viktor Tabaković

DNK analiza potvrdila je da je na Kavkazu pronađeno tijelo nestalog hrvatskog alpinista Viktora Tabakovića, koji je zajedno s Nenadom Čulićem nestao u srpnju 1974. godine.

- I meni je potvrđeno preko drugih izvora, ali nama je to bilo jasno još na Kavkazu jer smo na tijelu pronašli neke osobne oznake, poput planinarske značke. DNK analizom samo smo tražili dodatnu potvrdu koja je potvrdila naša razmišljanja, rekao nam je Darko Berljak, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza koji se u četveročlanoj ekipi saveza i Hrvatske gorske službe spašavanja u srpnju uputio u Gruziju u potragu za Tabakovićevim i Čulićevim posmrtnim ostacima.

DNK analiza drugog pronađenog tijela, za koje se pretpostavljalo da se radi o Čuliću, pokazala je da nije riječ o ovom splitskog alpinistu.

Viktor Tabaković, koji je djetinjstvo proveo u Puli, i Nenad Čulić nestali su 24. srpnja 1974. godine tijekom ekspedicije na ledenjaku ispod vrha Ušba. Oni su bili dio jugoslavenske ekspedicije na Kavkaz tijekom koje su, uz Antu Bedalova iz Kaštel Kambelovca te Ursa Vrdoljaka iz Zagreba, pokušali osvojiti zahtjevan, 4.000 metara visok Križ Ušbe.

Prilikom uspona svu četvoricu zatrpala je velika snježna lavina, a prijatelji i spasioci uspjeli su s planine spustiti samo tijela Bedalova i Vrdoljaka. (S. PERŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter