Potvrđeno: Hrvatska poslala odgovor Bruxellesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas Hini da je poslalo pismo europskoj povjerenici za pravosuđe Viviane Reding vezano uz primjenu Europskog uhidbenog naloga.

Ministar Orsat Miljenić jučer je poslao očitovanje na pismo kojim je krajem srpnja Viviane Reding zatražila odgovor na pitanje kada se planira uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom.

Odgovor, u kojem je službeni Zagreb naveo ispunjene zahtjeve prema zemljama EU-a od početka primjene europskog uhidbenog naloga, poslan je u Bruxelles nekoliko dana nakon što je u petak, 23. kolovoza istekao rok koji je Europska komisija dala Hrvatskoj za očitovanje.

Glasnogovornica EK-a Mina Anddreeva rekla je u ponedjeljak, dok odgovora nije bilo, da Europska komisija zbog toga duboko žali te je najavila mjere protiv Hrvatske. Trzavice na relaciji Zagreba i Europske komisije pojačane su nakon njezine izjave da Hrvatska iza svojih granica skriva ubojice hrvatskih disidenata.

Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. srpnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter