Potvrđeno da Stari Rakalj datira iz brončanog doba

Percan pokazuje najstariji horizont ovog lokaliteta, a koji datira iz brončanog doba gdje su pronašli dosta keramičkih predmeta
Percan pokazuje najstariji horizont ovog lokaliteta, a koji datira iz brončanog doba gdje su pronašli dosta keramičkih predmeta

Konzervatori i arheolozi, koji već dva tjedna istražuju lokaciju Stari Rakalj, pronašli su najstariji horizont ovog lokaliteta, a koji datira iz brončanog doba.

- Star je oko 3.500 godina i to je podatak kojim možemo datirati početak ove gradine. Našli smo sloj u kojem se nalazi dosta keramičkih predmeta, a to su dijelovi posuda za kuhanje i držanje hrane. Neki su ukrašeni, a većina je dio oboda ili ručki. Zapravo, u sloju zemlje od svega 20 centimetra našli smo bogat nalaz iz brončanog doba što nas je iznenadilo. Sve su to stvari zbog kojih možemo tvrditi da je tu postojalo naselje u brončanom dobu, rekao nam je Tihomir Percan, voditelj istraživanja na toj lokaciji, inače djelatnik Hrvatskog restauratorskog zavoda. Ovo istraživanje financira Ministarstvo kulture u suradnji s Općinom Marčana.

Tihomir Percan je najavio da će s pronađenim komadima keramike napraviti rekonstrukciju posuda te da će sasvim sigurno u budućnosti to izložiti. Potvrdio nam je da se i ranije znalo da tu ima nastamba iz brončnog doba, a sada je to potvrđeno i iskopima. Dodao je da na tom području kopaju tri godine za redom.

Inače, danas, u petak je posljednji dan istraživanja te arheolozi nastavljaju s radom iduće godine, na proljeće ili jesen. Percan veli da tada planiraju istraživati prema jugu, a kako bi pronašli ulaz u bedem koji se koristio od brončanog doba do srednjeg vijeka kada su se Rakljanci odatle preselili, jer je kaštel nastradao zbog kuge i ratova.

Rekao nam je da će najvjerojatnije već iduće godine na tom području biti postavljena info ploča ili će pričekati da pronađu ulaz bedem.

U timu Tihomira Percana u Raklju radili su Andrej Janeš, Matea Baričević, Marko Banda, Paolo Markotić, Antonija Podobnik i Filip Ukoja. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter