Potvrđeno 13 slučajeva zaraze sarinom u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Analiza obavljena u specijaliziranom francuskom laboratoriju na uzorku koji su donijeli novinari lista Le Monde nakon napada koji se u predgrađu Damaska Džobaru dogodio polovinom travnja, potvrdila je 13 slučajeva zaraze sarinom, objavio je u petak list.

Novinari Le Mondea donijeli su 21 uzorak. Svi su dani na analizu u laboratorij koji je pod upravom francuskoga ministarstva obrane.

- Nemoguće je bilo analizirati sedam uzoraka, a preostalih 14 bilo je pozitivno na sarin, piše list u izdanju koje će se u prodaji pojaviti sutra.

Sarin je jak i smrtonosan neurotoksičan plin, bez mirisa i boje. Osim inhaliranjem i jednostavnim kontaktom s kožom taj plin blokira prijenos živčanih impulsa te, ovisno o količini, može prouzročiti zastoj rada srčanog mišića i prestanak disanja.

Među uzorcima što su ih prikupili novinari Le Mondea je i odjeća pronađena na prvoj liniji bojišnice te u bolnici u predgrađu Damaska u koju su u travnju primljene i liječene osobe izložene kemijskom napadu, piše list.

Ovom se analizom potvrđuju rezultati koje je 4. lipnja objavio francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, ističe list. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter