Potvrđena stočna bolest "plavog jezika" u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veterinarske službe u Bosni i Hercegovini potvrdile su kako se u toj zemlji ponovo pojavila stočna bolest "plavog jezika" i trenutačno se poduzimaju sve potrebne mjere da bi se spriječilo njeno širenje, objavilo je u srijedu Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pri kojemu djeluje i Ured za veterinarstvo BiH.

Ovo virusno oboljenje pogađa uglavnom ovce i goveda, a do sada je potvrđena na području Trebinja. Kako se ističe, ovo je prvi takav slučaj u Bosni i Hercegovini nakon zadnjega koji je zabilježen još u 2003. godini. Veterinarske službe u BiH uspostavile su zajedničko središte za nadzor bolesti kojim koordinira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i provode se sve zakonom propisane mjere u cilju suzbijanja bolesti plavog jezika, stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva vanjske trgovine podsjećaju kako je to oboljenje već registrirano u Hrvatskoj, Srbiji te Crnoj Gori. Bolest plavog jezika je virusna bolest preživara, prvenstveno ovaca, ali i goveda i koza no nije opasna za ljude. Bolest se prenosi zaraženim mušicama. BiH ne izvozi stoku niti meso u zemlje Europske unije pa tako ni u Hrvatsku jer za to ne ispunjava propisane standarde pa ne postoji ni mogućnost da se na taj način na tržištu Unije nađe meso oboljelih životinja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter