Potvrđena presuda atentatorima na Eda Kosa

Sefedin Bilali (SNIMIO Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)
Sefedin Bilali (SNIMIO Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)

Vrhovni sud je odlučujući o žalbama državnog odvjetništva, Sefedina Bilalija (74) iz Poreča, Mira Đurića (43) iz Đakova te Nikice Ćurića (47) iz Osijeka najvećim dijelom potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Puli kojom su lanjskog siječnja osuđeni na zatvorske kazne zbog više kaznenih djela na štetu nekadašnjeg porečkog dogradonačelnika Edu Kosa.

Tek je djelomice usvojena žalba porečkog ugostitelja Sefedina Bilalija te su suci Vrhovnog suda, smanjili Bilaliju kaznu s 13 godina na 12 godina i deset mjeseci zatvora, odlučivši da se pri izricanju jedinstvene osude u ovom predmetu ne opozove presuda labinskog suda kojom je osuđen na uvjetnu kaznu. Time je postala pravomoćna prvostupanjska presuda kojom je Bilali za poticanje Mira Đurića na teško ubojstvo Ede Kosa 2006. dizanjem njegovog automobila u zrak osuđen na sedam godina zatvora. Dodatnih osam godina dosuđeno mu je zbog poticanja na ubojstvo Kosa koje je trebao izvršiti Nikica Ćurić 2010. godine. U kaznu se 74-godišnjem Sefedinu Bilaliju uračunava vrijeme provedeno u pritvoru u kojemu se nalazi od 20. kolovoza 2011. godine.

Odbacujući ostatak žalbi državnog odvjetništva, Bilalija, Đurića i Ćurića kao neosnovane, Vrhovni sud potvrdio je 17-godišnju jedinstvenu kaznu Miri Đuriću za jedno kazneno djelo ubojstva u pokušaju (za koje je osuđen na 8 godina) i jedno kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo koje je ostalo u pokušaju (za koje je osuđen na 9 godina zatvora). Đuriću je kao utvrđena uzeta i kazna petogodišnjeg zatvora na koju je presudom Općinskog suda u Poreču 27. listopada 2011. osuđen zbog iznude 15.000 eura od Ede Kosa. Nikici Ćuriću je pak za "teško ubojstvo u pokušaju s dragovoljnim odustankom" Vrhovni sud potvrdio kaznu od godinu i šest mjeseci zatvora. Pravomoćni je to sudski epilog dvaju neuspjelih atentata na nekadašnjeg porečkog dogradonačelnika Edu Kosa, iza kojih je kako je utvrđeno u sudskom postupku, kao naručitelj stajao ugostitelj Sefedin Bilali.

Kao motiv naručivanja Kosove likvidacije kroz cijelo se suđenje pa i u presudi Vrhovnog suda provlači financijski gubitak Bilalija i njegove uže obitelji zbog nemogućnosti korištenja terase kupljenog ugostiteljskog objekta, odnosno Gradske kavane. Naime, Sefedin Bilali već desetljećima u samom središtu Poreča na atraktivnim lokacijama s članovima obitelji ima nekoliko ugostiteljskih objekata, a za gubitak terase, a time i financijske dobiti, odgovornim je držao upravo dogradonačelnika Kosa. (NAPISALA Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter