Potvrđena oslobađajuća presuda Brunu Celiji

Bruno Celija (Snimio Manuel ANGELINI/Arhiva)
Bruno Celija (Snimio Manuel ANGELINI/Arhiva)

Trebalo je 17 godina da se završi slučaj koji je još 1996. godine započeo dogovorom sada pokojnog Josipa Grpca i Općine Vodnjan oko zamjene zemljišta u Valbandonu. Uslijedila je tužba protiv Općine Vodnjan, a potom i optužnica protiv bivšeg vodnjanskog donačelnika Bruna Celije.

Žalbu državnog odvjetnika u slučaju Bruna Celije, nekadašnjeg zamjenika načelnice Općine Vodnjan Lidije Delton, na oslobađajući presudu Županijskog suda Vrhovni je sud odbio kao neosnovanu, čime je oslobađajuća presuda Celiji postala pravomoćna. U obrazloženju Vrhovnog suda stoji je da je žalba državnog odvjetnika u kojoj je navedeno da je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje neutemeljena. Vrhovni sud je u zaključku naveo i da Županijski sud nije napravio nikakvu povredu Zakona o kaznenom postupku.

Optužnica je teretila Celiju da je, zlorabeći položaj i ovlasti, Josipu Grpcu priskrbio imovinsku korist u iznosu od 290 tisuća kuna, dopustivši mu uknjižbu vlasništva na dvije parcele. Suprotno stajalištu Odvjetništva, utvrđeno je da tadašnji donačelnik Celija nije zlorabio položaj i ovlasti kada je 2001. godine opunomoćeniku Općine Vodnjan Dražanu Gunjači naložio priznavanje tužbenog zahtjeva sada pokojnog Josipa Grpca u sporu s Općinom Vodnjan. Grbac je, priznavanjem tužbenog zahtjeva, stekao pravo vlasništva na spornim parcelama.

Naime, nalog se odnosio na dozvolu uknjižbe na dvije građevinske parcele vrijedne oko 290 tisuća kuna ukupne veličine četiri tisuće
četvornih metara u Valbandonu. Grbac je te dvije parcele dobio jer je još 1996. godine na temelju zamjene zemljišta predao Općini Vodnjan dvije građevinske parcele za potrebe gradnje ceste. Zamjena je obavljena po sistemu "metar za metar". Tvrdnje Odvjetništva da su parcele koje je Grbac dobio bile vrjednije od onih koje je predao Općini također su pobijene jer sudski vještaci nisu utvrdili razliku vrijednosti između predanih i preuzetih parcela.

Podsjetimo da je Vrhovni sud tek nakon druge žalbe potvrdio oslobađajuću presudu Brunu Celiji. Naime, nakon prve nepravomoćne presude sredinom travnja 2007. godine Vrhovni sud je prihvatio žalbu Odvjetništva i postupak vratio na početak. Ponovljeni postupak počeo je u ožujku 2011. godine, a završen je krajem godine kada je Celija ponovno nepravomoćno oslobođen.

Obrazloženje presude sutkinje Gabrijele Marčete je sada Vrhovni sud potvrdio. (M. SARDELIN)
 


Podijeli: Facebook Twiter