Potvrdena optužnica za Fimi mediju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužno vijece Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu u slucaju Fimi media po svim tockama optužnice za sve okrivljenike, potvrdila je odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Slokovic nakon sjednice optužnog vijeca.

Odvjetnici HDZ-a Davorin Budin i Tomislav Penic najavili su da ce i dalje, dakle na pripremnom rocištu i tijekom sudenja, inzistirati na svojim prigovorima prema kojima je tužiteljstvo pogrešno utvrdilo odgovorne osobe u stranci te poistovjetilo stranku sa trgovackim društvom.

Nitko od okrivljenika nije se pojavio na Županijskom sudu. To nisu niti bili dužni napraviti, s obzirom da se radi o pripremnom rocištu.

Ivu Sanadera se tereti da je u zajednicko djelovanje povezao stranacke dužnosnike Mladena Barišica, Ratka Maceka, Branku Pavoševic, te clanicu stranke Nevenku Jurak, kako bi preko Fimi-medije izvukli novac iz državnih poduzeca i institucija. Krajnji cilj Sanaderove grupe, smatra USKOK, bio je "financiranje Hrvatske demokratske zajednice, stjecanje koristi za sebe, druge osobe i Hrvatsku demokratsku zajednicu ". Nevenka Jurak ukljucila je još Anitu Loncar Papeš i njenu tvrtku Ani-Lon, te Bojana Dimica i njegovo poduzece Onida.

U crnom fondu HDZ-a, kojim je po Sanaderovim nalozima raspolagala Branka Pavoševic, bilo je najmanje 15.335.800 kuna neevidentiranih gotovinskih sredstava. Iz tog fonda HDZ je, "mimo propisanog nacina financijskog poslovanja politickih stranaka", placao najrazlicitije stranacke troškove i obavljao isplate fizickim i pravnim osobama, Kako je utvrdio USKOK, odredene znatne isplate iz crnog fonda HDZ-a su, po Sanaderovom nalogu, provodili osobno Mladen Barišic i Ratko Macek.

Uz Sanadera, na optuženickoj klupi biti ce i Hrvatska demokratska zajednica kao pravna osoba te još Mladen Barišic, Ratko Macek, Branka Pavoševic, Nevenka Jurak, Anita Loncar, Bojan Dimic, te poduzeca Fimi-media, Ani-Lon i Onida. Na teret im se stavlja da su se udružili za pocinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i pomaganje u tim kaznenim djelima. (S. ABRAMOV/NL)


Podijeli: Facebook Twiter