Potvrđena optužnica Širiću, Djedoviću i Šprajceru

Neven Šprajcer i Andrej Sazonov (M. ANGELINI)
Neven Šprajcer i Andrej Sazonov (M. ANGELINI)

Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio optužnicu protiv bivših nogometnih dužnosnika Željka Širića i Stjepana Djedovića koje USKOK tereti za primanje 30.000 eura mita za "korektno" suđenje splitskom nogometnom klubu Hajduk.

Širića se, pored toga, tereti i za primanje mita od također optuženog bivšeg tajnika NK Karlovac Nevena Šprajcera s kojim se dogovorio da za 15.000 eura po sezoni tom klubu osigura "pošteno" suđenje.

Nitko od optuženika nije došao na sjednicu optužnog vijeća koju je vodila sutkinja istrage Tanja Pavelin Borzić.

Djedovićeva obrana zatražila je da se protiv njega izdvoji postupak jer je prije više od pola godine pretrpio moždani udar. Sud će o tome odlučiti naknadno.

Optužnicu protiv bivšeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i nogometnog suca Širića, bivšeg člana Komisije nogometnih sudaca Djedovića i Šprajcera koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, USKOK je podigao početkom srpnja ove godine nakon osmomjesečne istrage.

Širića se tereti da je, kao dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a u dogovoru s Djedovićem od kolovoza do 8. prosinca 2011. u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu od donedavnog direktora Hajduka Hrvoja Maleša zatražio 95.000 eura na ime starih dugovanja. Širić je potom, tvrde u USKOK-u, zatražio i od Hajduka dobio popis nogometnih sudaca koje žele da im sude, ali i popis sudaca koje ne žele, nakon čega su na najvećem broju utakmica klubu sudili oni s popisa poželjnih sudaca.

USKOK tvrdi da je Širić potom od Maleša zatražio da mu do Božića 2011. preda od 20.000 do 30.000 eura kako bi, koristeći svoju funkciju zajedno sa "svojim ljudima" u sudačkoj organizaciji, u nastavku prvenstva Hajduku zauzvrat osigurao "korektno" suđenje. Po dogovoru, Širić i Djedović su 8. prosinca 2011. od Maleša preuzeli 30.000 eura, a Širić mu je tom prilikom obećao "korektno" suđenje i da splitskom klubu neće suditi suci koje klub ne želi.

Širića se tereti i da se tijekom sezone Prve HNL 2009/10 dogovorio sa Šprajcerom da će za 15.000 eura po svakoj sezoni NK Karlovcu osigurati "pošteno" suđenje i suce koje klub odabere. Prema dogovoru da mu traženi iznos može isplatiti u više rata, Šprajcer je 31. ožujka 2010. Širiću predao iznos od 3.000 eura.

Širić i Djedović su na početku istrage u prosincu prošle godine uhićeni te su u istražnom zatvoru proveli tri mjeseca, dok je Šprajcer iza rešetaka bio dva tjedna manje.

USKOK je u istrazi saslušao stotinjak svjedoka prije podizanja optužnice koja je svjetlo dana ugledala upravo na dan kad je HNS nakon 14 godina dobio novog čelnika Davora Šukera koji je naslijedio Vlatka Markovića. (Hina)

Šprajcer: To je bilo očekivano
- To je bilo očekivano, odnosno mogao bih reći da bi bilo neočekivano da do toga nije došlo i to je po meni u redu. Ja sam za to da sve ide svojim putem i uvjeren sam da će sve biti okončano kako treba i da će, kad se proces završi, sve biti puno pozitivnije za mene - rekao je Neven Šprajcer, ispričavši se što ne može ništa više reći jer mu to zakon ne dopušta te pritom naglasivši da i dalje ostaje u Istri 1961 kao savjetnik predsjednika Ščeglova. (I. C.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter