Potvrđena optužnica protiv Šelebaja, Čuljak i ostalih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas optužnicu protiv Vladimira Šelebaja, njegove bivše supruge Dijane Čuljak i ostalih zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz produkcijskih tvrtki Core media i Media spot.

Unatoč najavama da će se većina optuženika, među kojima je Šelebaj, nagoditi s tužiteljstvom, to se nije dogodilo na sjednici Optužnog vijeća koja je održana danas pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić. Na sjednici se nisu pojavili Šelebaj ni Čuljak, ali njihova nazočnost nije ni bila obvezna.

U tom se slučaju još sredinom prosinca jedino nagodio suooptuženi Mario Cikač koji je nakon priznanja uvjetno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od pet godina. Cikač je također obvezan državi vratiti protuopravno stečenih 480.000 kuna.

Osim Šelebaja, Cikača i bivše televizijske voditeljice Dijane Čuljak tužiteljstvo tvrdi da su u izvlačenju novca preko fiktivnih računa sudjelovali Vlado Bućan, Igor Šumaković i Tonček Mandić.

Bivši supružnici Šelebaj i Čuljak su prema optužnici 2004. s još jednim suradnikom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili stvarnu vlasničku strukturu pri čemu su međusobno dijelili dobit. Šelebaj i Čuljak su uz produkcijsku tvrtku Core media zajednički vodili i poslovanje Media spota, a za ispostavljene fiktivne račune navodno su plaćali proviziju od pet do sedam posto. Tužiteljstvo tvrdi da su od 2007. do 2008. sa suoptuženicima dogovorili da im pronalaze nove tvrtke koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet posto, a osim za izvlačenje novca iz tvrtki tereti se i za štetu državnom proračunu jer su na fiktivnim računima iskazivali pretporez i tražili njegov odbitak. Ukupnu ilegalnu zaradu u tom slučaju tužiteljstvo procjenjuje na 24 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter