Potvrđena optužnica protiv poreznika i supružnika Cetinski

Vinka i Mirko Cetinski (S. JEŽINA)
Vinka i Mirko Cetinski (S. JEŽINA)

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci u utorak je potvrdilo optužnicu u kojoj se riječki poreznici Mirjana Grijak i Silvo Jelenčić terete da  su na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije kao zakonite prihode priznali imovinu Mirka i Vinke Cetinskih od gotovo 25 milijuna kuna u raznim valutama.

Poreznici Mirjana Grijak i Silvo Jelenčić te supružnici Cetinski optuženi su za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na ta nedjela te za krivotvorenje isprave.

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, svi optuženici nazočili su sjednici optužnog vijeća, koje je potvrdilo optužnicu, a u pisanom odgovoru svi su se očitovali da nisu krivi.

Nakon što sud izda rješenje o potvrđivanju optužnice odredit će se raspravni sudac, a potom zakazati rasprava u ovom slučaju.

Uskok tereti porezne inspektore da su od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013. u Rijeci i Rovinju, na traženje supružnika Cetinski "tijekom nadzora koje su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda" koje su im Mirko i Vinka Cetinski tijekom nadzora predavali.

Prema tužiteljstvu, sukladno prethodnom dogovoru, okrivljeni porezni inspektori su, ne provjeravajući vjerodostojnosti izjava i isprava, "nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju prihvatili kako bi prikazali da su izvori za imovinu Cetinskih dokazani" i da "ne postoji razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje.“

Uskok u optužnici tvrdi da su tako, "na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode Mirka i Vinke Cetinski prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1.055.000 USD i 460.000 DEM."

Pjevač Mirko Cetinski i njegova supruga Vinka, bivša zamjenica ministra turizma u drugom postupku optuženi su i da su poduzetnika Danka Končara prijevarom, kupujući za njega nekretnine u Istri, oštetili za oko 150 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter