Potvrđena optužnica protiv Hernadija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas optužnicu protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija kojega se tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u Ini.

Optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac objavilo je jutros da će se Hernadiju, koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, suditi u odsutnosti, a odbijen je i zahtjev njegove obrane da se ukine odluka o istražnom zatvoru koji mu je određen zbog bijega.

Hernadijeva obrana najavila je žalbe na današnje sudske odluke jer smatra da optužnica, kao i odluke o istražnom zatvoru i suđenju u odsutnosti nisu utemeljene. No, Uskokova tužiteljica Vanja Marušić kazala je da je zadovoljna jer je sud potvrdio sve njihove zahtjeve.

USKOK tvrdi da je šef Mola tijekom 2008. i 2009. godine sa Sanaderom dogovorio da će za mito od deset milijuna eura, u mađarsku korist, izmijeniti međudionički ugovor u Ini.

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, USKOK je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sanader je zbog primanja mita od Hernadija osuđen na deset godina zatvora. Vrhovni sud još nije donio pravomoćnu odluku u tom slučaju iako je prije nekoliko mjeseci razmotrio žalbe njegove obrane i Uskoka. Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. ožujka) USKOK je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova obrana protumačila kao pritisak na sud.

Krajem svibnja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podigla njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica.(Hina)


 


Podijeli: Facebook Twiter