Potvrdena Janšina vlada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlament potvrdio je u petak popodne vecinom glasova novu vladu premijera Janeza Janše, koju podržava koalicija pet stranaka desnice i centra.

Za imenovanje nove vlade - koju, uz Janšu, koji je vladu vodio i u mandatu od 2004. do 2008. godine, cini 12 ministara - glasalo je 50 od 82 zastupnika koji su pristupili glasovanju, 10 ih je bilo protiv, dok su se ostali suzdržali.

U predstavljanju programa svoje vlade i završnom obracanju pred glasanje Janša je naglasio da Slovenija ove godine mora smanjiti javnu potrošnju za deset posto u odnosu na prošlogodišnji proracun jer se više ne može zaduživati te da su potrebne mjere financijske konsolidacije, zajedno sa stimuliranjem zapošljavanja, investicija i privlacenja stranih investicija, da bi zemlja za dvije-tri godine izašla iz krize.

Janša je rekao da je je to realnost s kojom se nova vlada i cijela zemlja trebaju suociti da ne bi bili potrebni drasticniji potezi te da ocekuje da se takvom nacinu rješavanja nece suprotstaviti oporba i sindikati.

 


Podijeli: Facebook Twiter