Potvrden prvi slucaj nove gripe u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi slucaj nove/svinjske gripe u Istarskoj županiji u subotu je laboratorijski potvrden, premda je pojedinacnih slucajeva ove pandemijske zaraze na Poluotoku bilo i ranije, prema procjenama epidemiologa i obiteljskih lijecnika. U potvrdenomn slucaju je rijec o 15-godišnjem Puljaninu kojeg je vjerojatno zarazila sestra, koja je bolesna stigla iz Italije, doznajemo od dr. Vlaste Skopljak, voditeljice Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

"Obiteljski lijecnici ovih dana javljaju o simptomima pandemijske gripe u pojedinacnim slucajevima. Prema dosadašnjim saznanjima, nema grupa oboljelih osoba. Sada prikupljamo brisove oboljelih i zatim cemo ih odaslati na analizu u Zagreb", kaže Skopljak.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo evidentirao je vec 1.500 oboljelih osoba, od kojih su 1.083 slucaja klinicki utvrdena, a preostali su potvrdeni i laboratorijski. Smatra se da je oboljelih puno više. Do dolaska cjepiva krajem godine epidemiolozi mogu tek apelirati na higijenu, osobnu zaštitu i jacanje organizma. Pulske škole pridržavaju se mjera pristiglih iz HZZJZ-a, te su osigurale sapun i rucnike za ucenike.

Danas, prvog dana cijepljenja protiv sezonske gripe, velik broj osoba starijih od 65 godina i kronicnih bolesnika stao je u red za cijepljenje kod obiteljskih lijecnika, a slicna je situacija i u pulskom Domu zdravlja.

U nedostatku cjepiva protiv svinjske gripe obiteljski lijecnici dobili su od HZZO-a minimalne doze antivirusnih lijekova, koji ce se primjenjivati u iznimnim slucajevima. Medutim, oni se u Hrvatskoj, prema dosadašnjim iskustvima, ipak rjede prepisuju nego, primjerice, u Engleskoj, a osim toga, pulski lijecnici upozoravaju na mnoštvo izrazito štetnih nuspojava.


Podijeli: Facebook Twiter