Potvrden projekt za POS-ove stanove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije gotovo dva mjeseca u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) prezentirano je projektno rješenje za stanove iz Programa poticane stanogradnje (POS) koji bi se u Puli trebali graditi na podrucju iza Stande u Šijani, a jucer je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva dalo zeleno svjetlo tom rješenju.

- APN je pod ingerencijom tog ministarstva, a ministrica Marina Matulovic-Dropulic je željela svaki takav projekt koji se izraduje po hrvatskim gradovima imati u cijelosti pod kontrolom. Stoga smo od kraja rujna cekali njenu odluku. Iako nam je bilo usmeno receno da ce se naš prijedlog usvojiti, jer je sve odradeno kako treba, tek smo sada dobili konacnu povratnu informaciju, a ocekujemo je i u pisanom obliku.

Tada cemo poceti s izradom projektne dokumentacije i prezentirati projekt ljudima koji su na listi prioriteta za dobivanje, odnosno kupnju tih stanova. Dakle, sada cekamo pisanu potvrdu, a vjerujem da cemo vec do kraja godine moci projekt prezentirati kupcima, rekao nam je nadležni procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

Pulski projekt izraduje zagrebacka firma Arhingtrade, a tijekom jednog od zadnjih dogovora u APN-u razmatrali su se i prijedlozi Grada Pule, po kojima bi trebalo predvidjeti više prostora za zelene površine, dok bi parkirališta trebalo riješiti na podzemnim etažama. Iako se govorilo o gradnji stotinjak stanova, ta je brojka, zbog situacije na tržištu nekretnina, ali i kreditne (ne)sposobnosti potencijalnih kupaca, spala na 60-ak, koji ce biti rasporedeni u dvije zgrade.

Inace, stanovi iz programa POS-a grade se za prodaju gradanima prosjecne platežne moci koji nemaju riješeno stambeno pitanje. U Puli je za njih bilo zainteresirano više od 300 osoba, a na listi prvenstva našlo se njih 270 koji su udovoljavali kriterijima. U konacnici ce svega njih 60-ak i dobiti stan, cija ce se cijena, po sadašnjim kalkulacijama, kretati oko 900 eura po kvadratu.

Po rijecima procelnika Prhata, sama gradnja POS-ovih stanova trebala bi poceti u proljece iduce godine. Grad za objekte mora osigurati komunalnu infrastrukturu i prikljucke, a useljenje je predvideno za sredinu 2012. godine.


Podijeli: Facebook Twiter