Potvrda za upis u vrtić otkrila pogreške u sustavu

Tko odgovara za za netočne podatke HZMO-a? (M. ANGELINI)
Tko odgovara za za netočne podatke HZMO-a? (M. ANGELINI)

Kao i svake godine, roditelji čija djeca pohađaju neki od gradskih vrtića ili jaslica dužni su pred svake upise dostaviti potvrdu o zaposlenju. Ona je jedan od glavnih uvjeta da dobijete ili zadržite mjesto u vrtiću, a kako jedan banalan komad papira može otvoriti mnoge nedoumice, pokazuje primjer Puljanke koja je ovih dana podigla tu potvrdu.

Naime, od ove godine roditelji više ne mogu potvrde tražiti od poslodavaca jer nakon digitaliziranja radnih knjižica, sada ih izdaje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Na taj se način sprječavaju i razne manipulacije jer, kako neslužbeno doznajemo, mnogi su se snalazili i dostavljali lažne podatke pa bi tako uspjeli nabaviti potvrdu da rade u pekari, kemijskoj čistionici, trgovini... Sada to više nije moguće, jer sustav HZMO-a odmah će detektirati kome je radni odnos prekinut i tko više ne može dobiti potvrdu o zaposlenju.

- Podigla sam potvrdu i ostala šokirana. Gotovo svi bitni podaci su pogrešno navedeni. Od toga da sam skoro deset godina radila sedam sati dnevno, a zapravo sam radila osam, do toga da mi je krivo navedena i stručna sprema. Nije mi jasno kako je HZMO uopće mogao prihvatiti i upisati podatak da, recimo, zadnje četiri godine radim samo 1,3 sata dnevno, pa zar to nikome nije bilo čudno? Tim više jer u istoj tablici piše da sam zaposlena na neodređeno i to na puno radno vrijeme! Sada se ja pitam što bi se dogodilo da slučajno nisam išla dizati tu potvrdu za vrtić, hoće li mi se i kako to odraziti na godine staža, mirovinu, ispričala je naša sugovornica.

Tko je zapravo kriv i kako je moguće da se ovakvi podaci ne provjeravaju, pitali smo predstojnicu područnog ureda HZMO-a u Puli Denis Lukež. Ona pak tvrdi da su za pogrešne podatke odgovorni poslodavci.

No teško se oteti dojmu da HZMO očito samo "naslijepo" prepisuje podatke i pri tome apsolutno ne reagira i ne prepoznaje nepravilnosti. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter