Potrovlje ne mora biti prostor za kramu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prostor koji je u vecini kuca neiskorišten i eventualno služi kao odlagalište starih stvari, uz relativno mala ulaganja može se transformirati u ugodnu spavacu ili radnu sobu, igraonicu, kupaonicu, pa cak i manju garsonijeru.

Kako se obitelj širi, postojeci kvadratni metri cesto se cine sve manji i manji - uz povecanje broja clanova tu je i problem viška stvari koje se naprosto više nemaju kamo smjestiti, a rezultat je najcešce dojam da kuca "puca po šavovima".



U takvim su situacijama obitelji koje imaju vlastitu kucu u velikoj prednosti, jer cak i ako u tom trenutku ne postoje uvjeti za, primjerice, podizanje kata ili širenje garaže u dodatnu prostoriju, cesto postoji i treca opcija - potkrovlje, odnosno tavan.

Prostor koji je u vecini kuca neiskorišten, odnosno eventualno služi kao odlagalište starog namještaja, odjece i igracaka, ovisno o prethodnom nacinu održavanja uz relativno mala ulaganja može se transformirati u ugodnu spavacu ili radnu sobu, igraonicu, kupaonicu, pa cak i manju garsonijeru.



Cinjenica da su potkrovlja mahom prašnjavi, mracni i vlažni prostori koji djeluju pomalo sablasno neka vas ne obeshrabri jer uz dobar plan rada i nekoliko savjeta strucnjaka i najneuredeniji tavan može se transformirati u vrlo ugodan stambeni prostor.

Prije no što krenete u preuredenje svakako ce biti potrebno riješiti se starudije koja je ondje godinama camila, a ako vam je teško odvojiti se od starog namještaja, najbezbolniji nacin da taj problem riješite jest provjeriti što se od toga može ponovo vratiti u optjecaj.



Jednom kada ste prostoriju oslobodili starih stvari, svakako pozovite strucnjake koji ce vam najpreciznije reci koji su zahvati potrebni kako kasnije ne biste imali problema s vlagom i hladnocom. Nemojte raditi na svoju ruku jer bi vam se u suprotnom moglo dogoditi da vec nakon prvih kišnih dana, odnosno kada ljeti zaprži sunce, požalite svoj propust.

Uz izolaciju, unaprijed planirajte i dodatne izvore svjetlosti: buduci da su tavanski prostori uglavnom mracni, možda cete morati probiti krovni prozor ili, ako visina okomitog zida to dopušta, manje ili vece bocne prozore.

Treca, jednako bitna stvar koju je potrebno unaprijed utvrditi jest pristupno stubište. Vecina tavana pristup ima kroz otvor u stropu, koji je najcešce dostupan tek putem obicnih ljestava. Izgradnja stepenica prije pocetka uredenja tavana uvelike ce vam olakšati radove, a kako biste dodatno uštedjeli na prostoru uzmite u obzir i da ce spiralne stepenice zauzeti najmanju površinu.

Kada ste riješili te tehnicke detalje, slijedi najzanimljiviji dio: uredenje prostora. Ako se stjenke krova koso spuštaju prema zidovima imat cete mnogo prostora pri vrhu, a vrlo malo mjesta na bocnim stranama, no unatoc cinjenici da ce vam to ponešto ograniciti mogucnost odabira i razmještaj namještaja, takav prostor može imati i prednosti koje valja iskoristiti u potpunosti. Primjerice, umjesto da najvišu tocku stropa zatvarate, ako visina to dopušta ondje možete urediti police za rjede citane knjige ili slicne detalje te, primjerice, za originalno osvjetljenje ili ozvucenje.



Ako tavan imate namjeru pretvoriti u spavacu sobu, umjesto klasicnog, krevet možete smjestiti upravo gore, uz pomoc postojecih i dodanih greda koje ce ga pridržavati u visini. Gledano s estetske strane, umjesto da ih skrivate, pokušajte naglasiti kakateristicne detalje tipicnog potkrovlja kao što su drvene grede ili, ako je rijec o kamenoj kuci, kameni zidovi, cime cete dobiti jedinstven ugodaj.


Podijeli: Facebook Twiter