Potrošnja vode i struje ispod kolovoških rekorda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turistički orijentiran istarski poluotok u samoj je špici sezone po broju turista prednjači u odnosu na ostale hrvatske priobalne regije. Iako turističke brojke doprinose i porastu potrošnje vode i struje, zbog nešto nestabilnijih vremenskih prilika, distributeri procjenjuju da bi kolovoz ipak mogao proći bez rekorda.

U Istarskom vodovodu Buzet, koji djeluje na području 28 gradova i općina, te dijelu Općine Pićan i gdje je tijekom ljeta potrošnja četiri puta veća nego zimi, a na pojedinim izrazito turistički orijentiranim lokacijama i do deset puta, trenutna potrošnja iznosi 1.250 litara vode u sekundi. Od toga se 930 litara vode u sekundi troši na području djelovanja Istarskog vodovoda, dok se ostalo distribuira Vodovodu Pula, te Rižanskom vodovodu Kopar. Niže je to od prošlogodišnji kolovoških brojki. U istom razdoblju lani potrošnja je iznosila 1.350 litara vode u sekundi.

Vode manje od plana

- Ni ove godine ne očekujemo probijanje kolovoških rekorda od oko 1.400 litara vode u sekundi, jer za maksimalnu potrošnju potrebno je duže sunčano i sušno razdoblje. Špica potrošnje može se postići krajem srpnja, ili početkom kolovoza i ne ovisi samo o broju gostiju već i o vremenskim prilikama. U slučaju kada su temperature preko 30 stupnjeva Celzija, onda se špine do kraja otvaraju i potrošnja raste, ističe direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić.

Za razliku od sušnog i redukcijskog ljeta 2012. godine, što se tiče vodoopskrbe, Istra ovog ljeta očito može mirno spavati. Vode ima dovoljno i svi izvori su izuzetno stabilni što garantira sigurnost vodoopskrbe.

- Akumulacija Butoniga trenutno je na koti od 39,06 metara nad morem; izdašnost Gradola je 1.900 litara vode, a Svetog Ivana 300 litara vode u sekundi i bilo bi dobro kada bi potrošnja bila veća, međutim tek smo u srpnju ostvarili nešto veću prodaju vode u odnosu na planiranu, dok u prvih šest mjeseci zbog nepovoljnih vremenskih prilika bilježimo podbačaj u odnosu na plan, ističe Nežić.

U Vodovodu Pula također ističu da je potrošnja vode u ovo doba godine direktno ovisna o vremenskim prilikama.

- Prosječna dnevna potrošnja kontinuirano je rasla do 31. srpnja, kada je postignuta vrijednost od 515 litara vode u sekundi - najveća ove godine. Nakon kiše koja je uslijedila, slijedeći dan je potrošnja pala za 23 posto na vrijednost od 397 litara u sekundi i trend je ponovno u porastu, te za ovaj vikend očekujemo potrošnju od oko 525 litara u sekundi, naravno ukoliko u međuvremenu ne padne kiša, izjavio je direktor Vodovoda Pula Dean Starčić.

Do sada najveća zabilježena potrošnja bila je u srpnju 2006. godine od 585 litara vode u sekundi. Za usporedbu, zimi se na području Vodovoda Pula potrošnja kreće oko 190 litara vode u sekundi. Najveće promjene potrošnje u odnosu na zimu primjetne su u naseljima uz more gdje je ljetna potrošnja redovito osam do deset puta veća od zimske, što ovisi o omjeru broja turista i broja domicilnog stanovništva. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter