Potrošnja u veljači porasla za 5,7 posto

Arhiva/Ilustracija
Arhiva/Ilustracija

Potrošnja u Hrvatskoj i dalje raste te je prema prvi procjenama Državnog zavoda za statistiku (DZS) u veljači rasla 5,7 posto na godišnjoj razini što je znatno brže nego mjesec ranije kada je promet u trgovini porastao 2,6 posto na godišnjoj razini.

Prema prvoj procjeni prometa od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači je promet prema kalendarski prilagođenim podacima nominalno porastao za 8,4 posto, a realno za 5,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Oporavak potrošnje kontinuirano se bilježi od rujna 2014. godine. 

»Ususret blagdanskoj potrošnji koja će s uskrsnim razdobljem označiti i početak turističke predsezone, očekujemo nastavak pozitivnih trendova u kretanju prometa u trgovini na malo«, navode analitičari RBA komentirajući prve procjene DZS-a. 

Dodaju kako će pozitivan doprinos dolaziti i od novih mjera u sklopu porezne reforme, što će dodatno povećati raspoloživi dohodak koji će se jednim dijelom kanalizirati i kroz veću potrošnju. S druge strane, realne stope godišnjeg rasta bit će ublažene povratkom stopa inflacije u blago pozitivan teritorij. (G. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter